(Archieffoto: J.P. Kranenburg)

Gezondheidsbraderie voor 55-plussers: Vitaliteitsplein Leiderdorp

Senioren nemen woensdag 10 mei het terrein van voetbalvereniging RCL in Leiderdorp over. Clubhuis de Derde Helft Leiderdorp organiseert dan voor de tweede keer het Vitaliteitsplein, een soort braderie die zich richt op de gezondheid van 55-plussers. Organisator Koos Koster heeft er zin in: “Er komen kraampjes van bijvoorbeeld een hoorwinkel en een fysiotherapeut, maar er is vooral ook heel veel gelegenheid om zelf te bewegen.”

Koster heeft samen met medeorganisator Rob van der Groen inmiddels een aantal jaar ervaring als het gaat om bewegen voor senioren. De twee zijn bestuurder bij Clubhuis de Derde Helft Leiderdorp, dat elke woensdagochtend bij voetbalclub RCL en elke donderdagochtend bij de naburige hockeyvereniging Alecto ouderen de gelegenheid geeft om allerlei sporten uit te oefenen op hun eigen niveau.

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Koos Koster en Rob van der Groen.

“We doen bijvoorbeeld walking football en walking hockey, maar ook jeu de boules, sjoelen, stoepranden en zelfs boksen”, somt Van der Groen op. “Iedereen is altijd welkom, al kom je alleen maar voor een kopje koffie. Het is altijd heel gezellig en je zit nergens aan vast.”

Olga Commandeur
Het Vitaliteitsplein biedt op 10 mei gelegenheid om kennis te maken met de sporten van het Clubhuis. “Er zijn goede trainers bij om alles uit te leggen en voor te doen”, stelt Koster gerust. “En er zijn ook kraampjes van bijvoorbeeld het Leiderdorps Museum en de Leiderdorpse Volksuniversiteit.” Voor wie nog niet overtuigd is, heeft hij nog een troefkaart: “Als special guest komt Olga Commandeur langs om met de aanwezigen te bewegen.”

Commandeur is al 23 jaar het gezicht van Nederland in Beweging, een programma op de landelijke televisie dat ouderen helpt met bewegen. Toevallig heeft ze vorige week aangegeven te gaan stoppen met dat programma. “Daar wisten we niks van”, stelt Koster, “maar we gaan het natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Ze kan een leuke verrassing tegemoet zien.”

Gratis koek
Het programma voor de dag is behoorlijk uitgebreid. “Er is een theorie- en een praktijkcursus voor de scootmobiel”, vertelt Koster. “De ANWB organiseert de cursus Doortrappen voor veilig fietsen op de elektrische fiets.” Van der Groen vult aan: “Er is tafeltennis, biljarten en yoga.” Dat lijkt behoorlijk veel voor één dag, maar dat is het niet volgens Koster. “Veel sporten worden twee keer aangeboden, zodat wie dat leuk vindt, alles een keer kan doen.”

Het Vitaliteitsplein is vrij toegankelijk van 10.00 tot 14.00 uur. “Je hoeft je niet aan te melden en je kan vrij in en uit lopen”, legt Koster uit. “Koffie en thee kosten een euro, maar de koek erbij is gratis.” Wie het leuk vindt, kan zich ter plekke inschrijven voor de digitale nieuwsbrief van het Clubhuis. “Alle informatie is te vinden op onze website clubhuisdederdehelft.nl”, vertelt Van der Groen. “En het weer wordt prachtig”, vervolgt hij met een knipoog. “Ik heb geregeld dat het pas om drie uur een klein beetje begint te regenen.”

Leiderdorp Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×