Een kleine tien jaar bestaat het fenomeen buitenlesdag. Kinderen en leerkrachten stappen uit het vertrouwde leslokaal en gaan buiten rekenen, lezen of biologie doen. Goed voor kinderen en volwassenen. Waarom gebeurt het dan niet vaker? Er zijn goede voorbeelden, ideeën en buitenspeelkaarten. Dit kwam allemaal langs in de uitzending van Gezond071 van mei.
In Amsterdam is een leerkracht die helemaal geen lokaal meer heeft en altijd buiten les geeft. Dat is wellicht iets te ambitieus voor elke juf of meester op de basisschool, maar IVN en Jantje Beton die die buitenlesdagen organiseren pleiten wel voor 25 procent. Grofweg een dag in de week. In Gezond071 praten gasten Suzanne Wardenaar en Melchior Groeneveld mee over het thema: één buitenlesdag per jaar is niet genoeg.
Melchior Groeneveld is een ervaren judoleraar met zijn eigen judoschool Budokan en sinds kort leerkracht in het basisonderwijs. Suzanne Wardenaar stond ook ooit voor de klas maar is nu directeur-bestuurder en een van de oprichters van stichting Naar Buiten! die scholen en BSO’s ondersteunt met lesprogramma’s, ideeën en praktische tips. Via hun website ook toegankelijk voor ouders.
Digibord
“Iedereen is er voorstander van om meer naar buiten te gaan”, zegt Melchior Groeneveld. “Maar de grote vraag is hoe gaan we dat organiseren? Veel lesmethodes zijn gekoppeld aan het gebruik van het digibord in de klas en boeken. Ga dat allemaal maar eens mee naar buiten nemen. Dat is iets waar veel leerkrachten mee worstelen.” In coronatijd deed Groeneveld ervaring op met buiten judoles geven. “Het was een zoektocht om een geschikte locatie te vinden die we mochten gebruiken, gelukkig konden we terecht in de speeltuin De Doorbraak die vlakbij de judoschool ligt. Maar het is nog niet zo gemakkelijk goede plekken te vinden om buiten te spelen en te leren.”
Suzanne Wardenaar haakt daar op in. Haar stichting heeft een buitenspeelkaart gemaakt waarop talloze plekken staan waar kinderen (en volwassenen) buiten kunnen spelen. “Ik zie in en rond Leiden veel buitenspeelplekken en door corona hebben mensen dat ook wel ontdekt. Op onze kaart staan speeltuinen, maar ook kinderboerderijen, skatebanen. Allerlei plekken waar je buiten kunt spelen.”
Ruimte
Buiten spelen en leren is goed voor de motorische ontwikkeling van kinderen, voor hun sociale vaardigheden en de ontwikkeling van hun brein, zo blijkt uit onderzoek dat Jantje Beton heeft laten doen. “Ik vind het heel veel gevraagd van kinderen en eigenlijk ook ongezond dat kinderen van acht uur tot drie uur binnen moeten zitten”, zegt Wardenaar. “En na schooltijd de naschoolse activiteiten die vaak ook binnen zijn. Natuurlijk zijn er ook sportclubs, maar kinderen moeten veel meer bewegen. En dat kan het beste buiten, want daar heb je de ruimte. En het is ook leuk en ontspannend natuurlijk.”
De volgende uitzending van Gezond071 is op woensdag 7 juni, om 18.00 uur en dan gaat het over vakantiestress en hoe je dat het beste kunt vermijden. Met natuurlijk op donderdagochtend om 7.00 uur bij Molen De Valk de afterparty Fris uit de veren. Waar je lifecoach Jasper Mulder het hemd van het lijf kan vragen over alles wat gezonde leefstijl betreft.
Duurzaamheid Leiden Maatschappij Onderwijs
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907