Burgemeester Lenferink blikt terug op 4 en 5 mei. (Foto: Chris de Waard)

Burgemeester Lenferink: 'Belangstelling voor 4 mei neemt jaarlijks toe'

Mensen zijn bang dat er weer een oorlog kan komen. Het is volgens de Leidse burgemeester Lenferink een belangrijke reden dat de belangstelling voor de herdenking van de oorlogsslachtoffers op 4 mei jaarlijks toeneemt. “Het is ook goed ook dat die belangstelling groeit. Elk jaar komen er meer mensen naar de herdenking bij Molen de Valk.”

Ook bij het militaire monument aan het Haagse Schouw neemt het bezoek de afgelopen jaren toe. “Er komen natuurlijk ook veel dreigingen op ons af. Mensen voelen zich onzekerder dan voorheen. Dat blijkt ook uit onderzoek door het Comité 4 en 5 mei”, zegt Lenferink die sinds hij burgemeester in Leiden werd geen herdenking heeft gemist. “Ik was er al die twintig jaar bij.”

Bij het Oorlogsmonument aan het Haagse Schouw worden sinds 1941 de soldaten herdacht die sneuvelden bij de strijd om de vliegvelden Valkenburg en Ockenburgh. De militairen van het 22e Depotbataljon gingen op 10 mei 1940 in gevecht met Duitse parachutisten om de brug bij het Haagsche Schouw in handen te krijgen. De strategisch belangrijke brug werd heroverd, maar 34 militairen verloren daarbij het leven.

Lenferink: “Het monument werd al in 1941 opgericht. Dus nog tijdens de oorlog. De Duitsers hebben daar destijds toestemming voor verleend. De onthulling werd een grote manifestatie van vaderlandslievendheid. Er stonden meer dan duizend man. Het Wilhelmus mocht niet gezongen worden, maar wel gespeeld. Het werd eigenlijk een flinke antiduitse bijeenkomst. daar heeft de bezetter zich toen wel op verkeken. Later werd dat ook niet meer toegestaan”, vertelt Lenferink.

Bevrijding
Ook het vieren van de bevrijding op 5 mei blijft volgens de burgemeester belangrijk. “Het is wel jammer dat het geen Nationale feestdag meer is. Dat hoort eigenlijk wel.” Afgelopen vrijdag kwam Lenferink met de vrijheidslopers die de hele nacht in estafette vanuit Wageningen naar Leiden hadden gerend, naar de Doezastraat om het Bevrijdingsvuur daar te ontsteken. Het laatste stukje per antieke jeep. “Dat vond ik wel gaaf ja. De vrijwilligers van Keep them Rolling steken hun ziel en zaligheid in het rijdend houden van het oude materieel.”

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×