Het praktijklokaal van mboRijnland. (Video: Alexandra van der Hoeven)

Dag van de Verpleging: op bezoek bij mboRijnland

Het is dankzij de Britse verpleegkundige Florence Nightingale dat internationaal op 12 mei de Dag van de Verpleging wordt gevierd. Genoeg reden om langs te gaan op mboRijnland aan de Breestraat om te zien hoe zij de toekomstige verpleegkundigen en zorgprofessionals opleiden.

Sinds 1964 wordt op deze dag waardering geuit voor verpleegkundigen in de gezondheidszorg. Irene Terpstra is Onderwijskundig Teamleider van de opleiding verpleegkunde en vindt het belangrijk dat de Dag van de Verpleging er is. “Ja, waardering voor het mooiste vak wat er is. En waar we niet zonder kunnen in deze maatschappij.”

Innovaties
Net als elke sector ontwikkelt de zorg zich in een razend tempo en zijn er ook uitdagingen. De samenleving vergrijst en om de arbeidskrapte kunnen we niet heen. Door innovaties te omarmen kan de sector zich ontwikkelen, en de opleiding past zich er vervolgens op aan, zegt Terpstra. “Als school doe je het niet alleen, onze school is echt verbonden met het werkveld.” Lessen worden verzorgd door verpleegkundigen uit instellingen en het lesmateriaal wordt gezamenlijk ontwikkeld.

Innovaties zullen de rol van de verpleging veranderen in positieve zin, waardoor verpleegkundigen meer tijd en aandacht kunnen hebben voor de zorgvrager en wellicht taken kunnen uitvoeren waar nu geen tijd voor is. Toch zullen innovaties in de toekomst nooit de rol van de verpleging volledig overnemen. “Het is en blijft mensenwerk”, zegt Terpstra.

Praktijk
Binnen de verpleegkunde-opleiding krijgen de studenten naast theoretische vakken zoals gezondheidskunde, ook algemene vakken als rekenen, Nederlands, Engels en Burgerschap. Daarnaast is er veel ruimte voor praktijklessen. “Dat gaat van, hoe haal je iemand uit bed, tot aan, hoe breng je een infuus in.” Daarnaast worden authentieke situaties gebruikt als leermiddel, waarbij de lessen worden aangepast op basis van praktijkcasussen. Zo kan er ingegaan worden op actuele vraagstukken.

 

 

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×