Begraafplaats Zijlpoort. (Foto: Chris de Waard)

Gemeente verbetert wandelroute bij begraafplaats Zijlpoort

Het deel van de Singelparkroute bij begraafplaats Zijlpoort is niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel, voor rollators en voor kinderwagens. Ook is de doorgangsroute van het Ankerpark naar het Blekerspark niet duidelijk. Daarom is begonnen met het verbeteren van deze verbinding. Dat project moet in het najaar zijn afgerond.

Dit schrijft wethouder Ashley North (Klimaat, Mobiliteit en Financiën) in de voortgangsrapportage over het Singelpark voor de gemeenteraadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid. “Ondanks verbeteringen die de afgelopen jaren zijn gerealiseerd voldoet de huidige inrichting bij de begraafplaats op dit moment nog niet aan het Beeldkwaliteitsplan Singelpark en is er een groot knelpunt op het gebied van toegankelijkheid”, zo meent de wethouder.

Hij gaat ook in op een ander knelpunt op de Singelparkroute. Dat is de ‘barrière’ die de energiecentrale van Uniper tussen de Langegracht en de Maresingel vormt. Het is de vurige wens van het Singelpark dat wandelaars zonder omweg van het Papegaaisbolwerk naar het Huigpark kunnen lopen. Daarover zegt North echter dat dit afhankelijk is van de snelheid waarmee de WarmtelinQ wordt aangelegd, de pijpleiding met industriële restwarmte uit Rotterdam voor de levering van warmte aan Leidse huishoudens.

WarmtelinQ
“Tot dan blijft de energiecentrale in elk geval in bedrijf en zijn hekwerken nodig voor een veilige bedrijfsvoering”, schrijft de wethouder. “Wel is tussentijds besloten om geen pompstation op het Papegaaisbolwerk te realiseren voor WarmtelinQ. Hierdoor kan het toekomstige park veel groener worden ingericht dan eerder gedacht.”

In de rapportage zegt North dat het Singelpark in de beleving van velen ‘af’ is, maar dat er nog steeds een groot gat is tussen de huidige situatie en het door de raad vastgelegde eindbeeld uit de Visie Leidse Singels 2012 en het Beeldkwaliteitsplan Singelpark. Ook beklemtoont hij dat de druk op de schaarse groenruimte door de grote woningbouwopgave in en om de binnenstad alleen maar groter wordt.

 

 

 

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×