Het Arsenaalplein met wat wethouder North een versteende uitstraling noemt. (Foto: Chris de Waard)

Leiden zoekt goede ideeën voor verplaatsbaar groen Arsenaalplein

Het college van burgemeester en wethouders van Leiden gaat voor een proef met verplaatsbaar groen marktpartijen uitnodigen deel te nemen aan een ‘prijsvraag’. De partijen worden uitgenodigd een plan te maken voor verplaatsbare bakken met planten en bomen, gericht op drie jaar gebruik, beheer en onderhoud. Daarmee geeft het college invulling aan een wens van de gemeenteraad.

Die nam ruim een half jaar geleden een motie van PvdA en GroenLinks aan en bepaalde dat extra tijdelijk groen goed is voor de stad en zorgt voor een fijnere leefomgeving en meer biodiversiteit toevoegt. Ook zou het verplaatsbare groen bijdragen aan een buitenruimte ‘waarin ontmoeten, spelen en ontspannen beter mogelijk is’. Klimaatwethouder Ashley North beschrijft het idee van de prijsvraag in een voortgangsrapportage over het Singelpark aan de raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid.

Het Arsenaalplein, dat op de wandelroute van het Singelpark ligt, wordt gezien als een kansrijke plek voor de proef ‘vanwege de huidige versteende uitstraling en omdat het plein tot 2026 beschikbaar is, in afwachting van de start van de herontwikkeling van de Humanities Campus‘.

Voorjaar 2024
De gemeente heeft 200 duizend euro beschikbaar voor de prijsvraag en de plan- en uitvoeringskosten. De inzendingen worden door een nog samen te stellen jury beoordeeld op aspecten als klimaatadaptatie, ontwerpkwaliteit, biodiversiteit, speelwaarde en circulariteit. Volgens wethouder North is het mogelijk om de proef in het voorjaar van 2024 uit te voeren.

 

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×