Leiden wil inwoners beter betrekken bij gemeentelijke (bouw)plannen. (Archieffoto: Chris de Waard)

Leiden gaat inwoners raadplegen in plaats van informeren

In verband met de nieuwe Omgevingswet die op 1 januari 2024 ingaat, voert de gemeente Leiden ook een set nieuwe regels in voor het betrekken van inwoners bij allerlei plannen. In die ‘beleidsregels participatie’ beschrijft de gemeente op welke manier inwoners betrokken gaan worden. Daarbij zijn allerlei aanbevelingen overgenomen uit een eerder onderzoek dat Leiden liet doen naar participatie.

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Bij participatie maakt Leiden gebruik van de zogenoemde ‘participatieladder’. De eerste trede daarvan, informeren, wordt voortaan overgeslagen.

Leiden gaat betrokkenen voortaan altijd minimaal ‘raadplegen’. Ook wordt in de nieuwe regels vastgelegd dat er voorafgaand aan een participatietraject altijd een participatieplan wordt opgesteld. Na afloop van het proces volgt een actieve terugkoppeling van het participatietraject via een rapportage. Daarin kan iedereen die mee heeft gesproken over een plan, terugvinden wat er met de input is gebeurd.

Wethouder Jermoumi vertelt over de nieuwe regels rond participatie die Leiden de komende maanden samen met de stad gaat opstellen. Begin 2024 moeten ze in werking treden.

Stadsgesprekken
De komende maanden wil de gemeente de nieuwe afspraken over participatie onder andere via stadsgesprekken vaststellen. Daarvoor worden inwoners uit allerlei groepen van de samenleving uitgenodigd, zodat er vanuit een brede afspiegeling van de Leidse samenleving wordt meegepraat over dat nieuwe handelingsperspectief, zoals de gemeente die nieuwe werkwijze noemt.

Daarna buigt de gemeenteraad zich over het voorstel en in januari 2024 hoopt wethouder Abdelhaq Jermoumi dan met de nieuwe afspraken aan de slag te kunnen. De eerste zes maanden na invoering gelden de nieuwe regels alleen voor bouwplannen,  daarna gaat de nieuwe werkwijze ook gebruikt worden voor allerlei andere plannen waarbij inbreng van inwoners van belang is.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×