De oversteekplaats is geel geverfd
De oversteekplaats is geel geverfd. (Foto: Robbert van Cleef)

Maatregelen op weg waar Nino (12) werd doodgereden nog geen definitieve oplossing

Het kruispunt op de Rietschans in Leiderdorp, waar in maart de 12-jarige Nino van der Zeeuw overleed na een verkeersongeval, is deels aangepast. Met onder andere markeringen, borden en begeleiders is de oversteekplaats veiliger gemaakt. Toch is dit nog geen definitieve oplossing, want daar is volgens verkeerswethouder Bob Vastenhoud van de gemeente Leiderdorp nog geen ruimte voor.

De moeder van Nino en de 15.000 mensen die haar petitie ondertekenden waren duidelijk: het kruispunt moet veiliger en dat had al veel eerder moeten gebeuren. Volgens Vastenhoud was dat eerder niet mogelijk. “Het was een plek waarvan we hadden geconstateerd dat verbetering nodig was. Ruimte voor de oplossing die we voor ogen hadden, was er niet.” Bovendien stond de kruising qua statistieken ook niet bekend als een plek met veel ongevallen. “Het stond daarom niet hoog op de radar voor acuut gevaar.”

De gemeenteraad besloot daarom in 2020, toen het kruispunt is benoemd als aandachtspunt, om de werkzaamheden later in te plannen. “Op een moment waarin we het kunnen combineren met het verkrijgen van extra ruimte.” Die keuze bleek fatale gevolgen te hebben.
De gemeente heeft daarna wel tijdelijke maatregelen genomen. Tot de zomer helpen begeleiders de kinderen aan het begin en einde van de schooldag met oversteken. Ook is de oversteekplaats geel geverfd en zijn er extra borden geplaatst.

Maatregelen
Hoewel Nino’s moeder Kirsten blij is dat de gemeente maatregelen neemt, zorgt het ook voor verwarring. Want tot 10 maart, de dag dat Nino overleed, was het niet mogelijk om iets aan de gevaarlijke situatie op het kruispunt te doen. Waarom nu opeens wel, vraagt ze in een brief aan de gemeente. “We moeten helaas met elkaar vaststellen dat deze vreselijke gebeurtenis een aanleiding is om opnieuw naar de situatie te kijken”, was het antwoord. De gemeente heeft een externe partij ingeschakeld om het te onderzoeken. “We hopen dat dit nieuwe inzichten geeft.”

De gemeente laat twee rapporten opstellen, zegt wethouder Vastenhoud. “In de eerste plaats over of de inrichting wel voldoet aan de normen. Verder laten we ook onderzoeken hoe de staat van inrichting was in maart, dus of er bijvoorbeeld gaten in de weg zaten.” De gemeente ontvangt deze rapporten op 30 mei. Daarna wordt er op 5 juni over vergaderd. “Dan wordt er een besluit genomen over de mogelijkheden voor andere maatregelen op de middellange termijn”, aldus Vastenhoud.

Impact
Volgens de moeder van Nino was het bij de gemeente al langer bekend dat de Rietschans niet aan de verkeerseisen voldeed. Ze vraagt zich daarom in haar brief af waarom de gemeente dan toch een externe partij erbij haalt om dit te onderzoeken. Dat komt volgens de gemeente doordat het een dodelijk ongeluk betreft. “Die hebben grote impact. Juist om ons eigen handelen hierin kritisch te laten onderzoeken, hebben wij het bij een externe partij neergelegd.”

De gemeente begrijpt dat het voor Kirsten dubbel voelt dat deze maatregelen juist nu genomen zijn. “Het verandert niets voor ons, het verandert niets aan het feit dat Nino dood is gegaan daar”, zegt zij. “Maar ik hoop dat dit een ander gezin bespaard blijft.”

Leiderdorp Maatschappij Politiek Nino omgekomen bij verkeersongeluk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×