Overlast van langparkeerders in Leiderdorp
De parkeeroverlast is al lange tijd een grote ergernis bij bewoners. (Foto: Jaap van Sandijk)

Nog altijd geen oplossing voor parkeeroverlast Zijlkwartier en hofje van Holtlant

De gemeenteraad heeft tijdens het Politiek Forum gesproken over de parkeerproblematiek in het Zijlkwartier en het hofje van Holtlant in Leiderdorp. De parkeeroverlast is al lange tijd een grote ergernis bij bewoners: op een doordeweekse dag staan de wijken vol met auto’s. Bezoekers van het Alrijne Ziekenhuis of mensen die in Leiden moeten zijn, wijken vaak uit naar het Zijlkwartier of het hofje van Holtlant om daar gratis te parkeren.

Daarnaast staan er ook veel auto’s langdurig geparkeerd, sommige al maanden, wat de sfeer in de wijk niet ten goede komt. Sarah van Roemburg (PvdA-GroenLinks): “Wij horen ook dat de sfeer over de parkeerproblematiek alleen maar negatiever wordt. Mensen zijn minder vriendelijk tegen elkaar.”

De problematiek is al een tijd bekend bij de gemeente. Eind vorig jaar maakten insprekers in de gemeenteraad nogmaals duidelijk dat er een oplossing moet komen, maar er is nog weinig veranderd. In maart heeft de wethouder de raad geïnformeerd over de geplande aanpak. Er komt eerst een inventarisatie van de omvang van de problemen in de wijken. De gemeente is daar deze maand mee begonnen.

Verder wil het college weten welke oplossing het meeste draagvlak heeft bij bewoners. In juni gaat een zogeheten parkeerpanel nadenken over mogelijke oplossingen. De gemeente is op zoek naar deelnemers voor dit panel.

Betaald parkeren
Om het parkeren te reguleren zijn er drie voor de hand liggende opties, namelijk een slagboom/verkeerspaal, een blauwe zone of betaald parkeren. Het laatstgenoemde is geen optie, vindt de gemeenteraad. Veel partijen zijn tegen de invoer van betaald parkeren. Medea Hempen (CDA): “In de brief aan de bewoners wordt gemeld dat wij hier in de raad gaan praten over de mogelijkheden waaronder het invoeren van betaald parkeren. We weten dat geen enkele partij voor betaald parkeren zal stemmen. Ik wil niet dat bewoners verkeerde verwachtingen krijgen.”

Daarnaast kennen ook een blauwe zone of slagbomen bijbehorende problemen. Wethouder Bob Vastenhoud: “Een blauwe zone is een maatregel om langparkeerders te bestrijden, bewoners zijn per definitie langparkeerders. Een blauwe zone gebruiken waar ook bewoners willen parkeren is ingewikkeld, je hebt dan ook een ontheffingssysteem nodig, dat is  complex. Daarnaast hebben we bij Winkelhof geconstateerd dat een beweegbare verkeerspaal of slagboom kostbaar en storingsgevoelig is.”

Actie
Meerdere partijen willen dat het college met een snellere oplossing komt voor het probleem. Mieke van Ulden (D66): “Dat de wethouder in het najaar wil komen met uitgewerkte voorstellen is wat ons betreft te laat. Er moet voor de zomer een schop in de grond, in beide wijken.” Arie Janssen (ChristenUnie-SGP): “Wat ons betreft niet wéér een onderzoek, niet  wéér een panel, maar tijd voor actie.”

De wethouder heeft aangegeven dat hij weinig personeel tot zijn beschikking heeft en niet met halve maatregelen wil komen. Volgende week wordt er tijdens de gemeenteraad verder over gesproken.

 

Leiderdorp Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×