(Video: Floortje Hoogkamer en Robbert Beurse)

Zinkgat bij Van Steenis gebouw Universiteit Leiden

Een deel van het Van Steenis gebouw van de Universiteit Leiden aan de Einsteinweg werd vorige week afgezet wegens een zinkgat. Ook deze week blijkt er bij de fietsenstalling een tegel verdwenen in een zinkgat. Dit gat is afgezet met een stok en een roze plastic zak. In januari dit jaar was op precies dezelfde plek ook al een verzakking.

“Een zinkgat komt best veel voor in stedelijke omgevingen, waar gebouwd wordt. De oorzaak is dan bijvoorbeeld een riolering of waterafvoer die lek is, waardoor het zand en de klei wegsijpelen. Opeens heb je dan midden op de straat een gat”, zegt geoloog Frank Wesselingh van Naturalis. Hij benadrukt dat een sinkhole altijd onderzocht moet worden, en de gaten moeten worden gedicht, om in de toekomst grotere problemen te voorkomen.

De universiteit heeft een bedrijf ingeschakeld die het terrein gaat onderzoeken. Dit zal van het weekend gebeuren zodat ze studenten niet tot last zijn. Ook zijn de gevallen bekend bij de vastgoedbeheerder. De studenten op de locatie zijn niet ingelicht door de universiteit. Een woordvoerder van de universiteit laat weten dat het zinkgat bij de fietsenstalling gemarkeerd en onderzocht is. Er is geen sprake van een gevaarlijke situatie, aldus de woordvoerder.

Leiden Maatschappij Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×