(Foto: Gemeente Leiden)

Gemeente vernieuwt elektrakasten: 'Je kunt er nu ook je auto opladen'

De gemeente Leiden heeft de elektrokasten op het Ina Boudier-Bakkerplein vervangen door exemplaren waarop oplaadpunten voor auto’s zitten. De kasten, die op donderdag stroom leveren aan de marktkooplui, moesten vernieuwd worden. De gemeente grijpt het moment aan om extra oplaadpunten in de stad te realiseren. In het komende halfjaar worden ook op zestien andere plekken in Leiden de elektrakasten vervangen door exemplaren waaraan je je auto kunt opladen.

De elektrakasten staan op punten waar niet altijd evenveel stroom nodig is. “Op marktdagen is er veel vraag. Op de andere dagen stond de kast er ongebruikt. Die extra capaciteit maken we volledig beschikbaar om auto’s op te laden”, legt een woordvoerder van de gemeente uit.

Langzamer
Ook op marktdagen zijn de oplaadpunten beschikbaar. Het opladen van een auto duurt dan wel langer. “Mocht er tijdens de markt een auto aan het laden zijn, dan zorgt het systeem ervoor dat de stroom eerst naar de marktkramen gaat en laadt de auto langzamer op”, zegt de gemeente.

Zero emissiezone
Het vervangen van bestaande elektra-aansluitingen is één van de maatregelen die de gemeente uitvoert om de stad voor te bereiden op de invoering van de zero emissiezone voor vrachtvervoer. Vanaf 2025 mogen alleen schone vervoersmiddelen voor goederenvervoer de binnenstad en het Stationspleingebied van Leiden in. Dan krijgt Leiden als één van de ongeveer veertig gemeenten in Nederland een zero emissiezone.

De kosten voor het vervangen van de elektrokasten wordt deel betaald vanuit de specifieke uitkering van het ‘Schone Lucht Akkoord’. Leiden laat weten trots te zijn op deze stap. “Dit is een goed voorbeeld voor andere steden”, zegt wethouder Ashley North die bij de oplevering van de kast in de Stevenshof aanwezig was.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×