(Foto's: Emile van Aelst, video: Robbert Beurse)

Beatrix reikt Jantje Beton Prijs in Leiden uit aan Gouda

Prinses Beatrix heeft maandagmiddag in het Leidse stadhuis de Jantje Beton Prijs 2023 uitgereikt aan de gemeente Gouda. Zowel de vakjury als de kinderjury prezen de aandacht van de gemeente Gouda voor de variatie in speelmogelijkheden.

De organisatie Jantje Beton kent de prijs om het jaar toe aan de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland. In 2021 was dat Leiden en daarom trad de stad dit keer als gaststad op voor de bekendmaking. Prinses Beatrix reikte de Jantje Beton Prijs samen met ‘buitenspeler’ Klaas uit. De oud-vorstin is beschermvrouwe van Jantje Beton.

Volgens het tienjarige kinderjurylid Jurre is er bij het bepalen van de winnende gemeente goed gekeken naar de lol die kinderen er kunnen hebben en of er naar kinderen wordt geluisterd als het over spelen gaat. “Ook kijk ik of er veel verschillende dingen te doen zijn en of iedereen wel echt mee kan doen en of het er gezellig is.” Al die zaken kwamen goed naar voren bij de inzending van de gemeente Gouda die daarom de prijs voor de meest speelvriendelijke gemeente heeft gewonnen.

De gemeente Gouda mag nu twee jaar lang uitdragen dat zij de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland is. Jantje Beton ondersteunt de gemeente onder andere met kennis en materialen. Daarnaast heeft de gemeente uit handen van Prinses Beatrix een beeldje van Jantje Beton ontvangen.

Namens de vakjury heeft Mariëtte Hamer dit jaar voor het eerst ook een aanmoedigingsprijs uitgereikt. Die ging naar de gemeente Halderberge vanwege de al verrichte inspanningen en ook als stimulans om hiermee door te gaan. “Met de aanmoedigingsprijs willen we ook andere gemeentes proberen te inspireren.”

Directeur Dave Ensberg-Kleijkers van Jantje Beton is blij om te zien dat veel gemeenten actief zijn met speelruimtebeleid. “Maar nog steeds zijn er 300.000 kinderen die alleen maar binnen zitten en nooit buitenspelen. Dit komt omdat er te weinig speelplekken zijn die toegankelijk, inspirerend en veilig zijn, dus bij deze roep ik alle gemeenten op om daar iets aan te doen. Want elk kind moet kunnen buitenspelen, elke dag.”

Jantje Beton zet zich sinds 1968 samen met kinderen en jongeren in voor meer en uitdagender speelruimte en meer speelkansen. Jaarlijks doen ruim 350.000 kinderen mee aan de activiteiten en projecten. Kinderen en jongeren in kwetsbare (speel)posities krijgen hierbij extra aandacht. Jantje Beton wil bereiken dat alle kinderen en jongeren in Nederland dagelijks in hun directe leefomgeving kunnen spelen en bewegen.

De Jantje Beton Prijs is ontstaan in 1978. Sinds 2021 wordt de prijs iedere twee jaar uitgereikt aan een gemeente die er alles aan doet om kinderen en jongeren zoveel mogelijk buiten te laten spelen en bewegen. Uit alle inzendingen stellen een vakjury en een kinderjury een top 3 samen. Dit jaar maakten Gouda, Nijmegen en Rijswijk kans op de Jantje Beton Prijs. Leiden won twee jaar geleden de eerste editie.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×