(Foto: Casper Chaudron)

Universiteitsgebouwen nog dagen dicht na brand

De gebouwen van Universiteit Leiden op het Leiden Bio Science Park blijven nog dagen dicht na de brand die dinsdagmorgen woedde in een transformatorhuis. Dat meldt een  woordvoerder van de brandweer. Omdat er na de brand nog schoongemaakt moet worden, kan het nog dagen duren voordat de stroom er weer op kan.

De brand is volgens de brandweer ontstaan in de bekabeling in de transformatorruimte. “Er wordt nog onderzocht hoe precies, maar bij een verdeelstuk is de brand begonnen”, aldus een brandweerwoordvoerder. Volgens de brandweer is de schade groot, er is veel roet en er is met poeder geblust.

Het gaat om verschillende gebouwen van de universiteit: het Grotius-, Snellius-, Huygens-, en het Van Steenisgebouw. Daarin zitten onder meer de studies natuur- en wiskunde, archeologie en sociale wetenschappen. Studenten, medewerkers en docenten zijn naar huis gestuurd. Volgens een woordvoerder van de Universiteit Leiden is het nog onduidelijk of de panden ook echt dicht blijven. “We weten niet wanneer het is opgelost, de meeste mensen hebben hun spullen meegenomen zodat ze hun werk thuis kunnen uitvoeren.”

Rond 9.45 uur kreeg de brandweer dinsdag een melding van de brand, waarna de hulpdiensten met veel materieel uitrukten. Alle gebouwen op de Leidse universiteitscampus werden ontruimd. Even na 12.00 uur was het vuur onder controle.

Ontruiming
Volgens één van de docenten verliep de ontruiming rustig. “Maar veel mensen hebben nog wel spullen binnen liggen. Dat is natuurlijk wel vervelend”, vertelt hij kort na de ontruiming. “Het is wel bijzonder dat dit gebeurt, dit hebben we eigenlijk alleen bij oefeningen.”

De brandweer meldde eerder dat er mogelijk nog iemand in het transformatorhuis aanwezig was, omdat de deur openstond. Uiteindelijk is er niemand gevonden. Er wordt nog onderzocht waarom de deur van het transformatorhuis openstond.

Netbeheerder Liander doet verder onderzoek naar de oorzaak van de brand.

112 Sleutelstad Leiden Brand Bio Science Park


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×