Foto: Louis Smit

Huisvesting bijzondere doelgroepen in Merenwijk niet zomaar haalbaar

De plannen voor circa zeventig tijdelijke woningen voor bijzondere doelgroepen op de oude brandweerlocatie in de Merenwijk zijn niet zomaar haalbaar. “Het idee van tijdelijke woningbouw op die plek bestaat nog steeds, maar de exacte invulling wordt nog nader bekeken”, zo laat een woordvoerder van de gemeente Leiden aan Omroep Sleutelstad weten.

“Daarom heeft de wethouder besloten om naar vergelijkbare alternatieven te kijken en daarnaast nieuwe samenwerkingen te zoeken met de rijksoverheid en andere belanghebbenden”, zegt de gemeente. “We hopen dat er voor de zomer meer bekend is over de invulling.” De gemeente vermeldt niet wat de ‘nieuwe samenwerkingen’ inhouden.

In november 2022 zei de gemeente dat begin 2023 het besluit zou vallen over tijdelijke huisvesting van statushouders, studenten en voormalige daklozen op de plek van de oude brandweerkazerne. Er werd een haalbaarheidsonderzoek gehouden. ‘Niet zomaar haalbaar’ is daarvan nu dus de conclusie.

Kapitaalvernietiging
De plannen voor tijdelijke huisvesting van bijzondere doelgroepen leidde tot discussie binnen de Merenwijk. Er was bezorgdheid over de veiligheid. De wijkvereniging pleitte voor permanente bebouwing omdat tijdelijke volgens haar kapitaalvernietiging is. De uitkomst van het haalbaarheidsonderzoek wordt volgens de gemeente Leiden nu gedeeld met de wijkvereniging en met omwonenden.

Op een bepaald moment wordt de oude kazerne afgebroken. Voorlopig kan Theater Ins Blau gebruik maken van het gebouw, dat daarom omgedoopt is in ‘Kaserne Blau’.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×