Nazif Lopulissa won met zijn werk 'Meeting You For The First Time' de Frans de Witprijs. (Foto's: Chris de Waard)

Beelden in Leiden is kleurrijke speeltuin

“Ik zie alleen maar blije lachende gezichten”, zegt cultuurwethouder Yvonne van Delft terwijl ze tussen de kleurrijke beelden van Beelden in Leiden 2023 loopt. De Hooglandse Kerkgracht is deze zomer omgetoverd tot ‘Playground’ want dat is dit jaar het thema van de beeldententoonstelling in de open lucht.

Die blije gezichten zijn ook een pak van het hart van het bestuur van Beelden in Leiden (BiL). De organisatie kreeg over de editie van vorig jaar nogal wat kritiek te verduren. Begrijpelijke kritiek ook wel. De Hooglandse Kerkgracht lag er ogenschijnlijk verlaten bij, doordat er niet was gekozen voor beelden, maar voor andersoortige kunst. Vaak vrij klein en onopvallend.

“We hadden dit keer ook wel wat criteria meegegeven aan de curatoren”, zegt BiL-voorzitter Henriëtte van der Linden. “Na alle kritiek die er in ‘het Leidse’ was op de vorige editie hebben we besloten dat er weer echt meer beelden moeten staan.” Die beelden moesten bovendien aansprekend zijn. “Zodat je ook als je er alleen maar langsloopt het gevoel hebt dat je naar iets kijkt wat je interessant vindt.” De oprecht geïnteresseerde kunstliefhebber kan overigens makkelijk meer informatie bij de kunstwerken krijgen door de QR-codes te scannen.

Chris de Waard ging naar de opening van Beelden in Leiden en sprak met de deelnemende kunstenaars, BiL-voorzitter Henriëtte van der Linden, cultuurwethouder Yvonne van Delft en enthousiaste grachtbewoner Annette Los.

Prijzen
Bij de opening van BiL vielen twee kunstenaars in de prijzen. Nazif Lopulissa uit Rotterdam won met zijn werk ‘Meeting You For The First Time’ de Frans de Witprijs voor beeldende kunst. De pastelkleurige poort ‘The Miracle’ van Bas Oussoren uit Utrecht is uitgekozen door de ondernemers van het Business Platform Schipholweg en krijgt na afloop van Beelden in Leiden een plek op de hoek van het Schuttersveld en de Schipholweg.

Iedereen kan tenslotte nog tot en met 6 augustus stemmen op de BiL Publieksprijs. De publiekslieveling krijgt een plek bij het Energiepark en staat dan een jaar lang in dat stukje Singelpark.

 

Cultuur Leiden Beelden in Leiden 2023


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×