Gruwelijk en grappig: Van Oostrom laat zien waarom Reynaert de Vos nog steeds een succes is

Het verhaal over de misdadige bedrieger Reynaert de Vos is misschien wel het enige Nederlandse verhaal uit de middeleeuwen dat over de hele wereld beroemd is. En dat is niet voor niets. Frits van Oostrom, ooit de jongste hoogleraar van Nederland aan de Universiteit Leiden, heeft alles wat we over dit grappige en gruwelijke verhaal weten verzameld in zijn nieuwe boek: De Reynaert, Leven met een middeleeuws meesterwerk. Hij laat daarin zien dat heel veel in het verhaal over Reynaert en zijn oplichterij nog steeds herkenbaar is.

Van Oostrom vertelt in een interview met Sleutelstad dat de mensen in De Reynaert nog steeds herkenbaar zijn door al hun zwaktes. Want daar draait het verhaal om: Reynaert komt weg met zijn misdaden omdat hij van alle mensen om zich heen precies hun zwakke plek weet te misbruiken. Hoe hij dat doet is tegelijk gruwelijk en grappig. “Je kunt af en toe je lach gewoon niet inhouden. En Reynaert is soms ook heel menselijk. Als Reynaert halverwege het verhaal ter dood wordt veroordeeld, vraagt hij om begrip voor zijn slechte daden vanwege een slechte jeugd en slechte vrienden. Precies wat elke jonge crimineel nog altijd tegen de rechter zegt.”

Het boek van Van Oostrom gaat over De Reynaert en bevat ook een nieuwe uitgave van de tekst. Maar het vertelt ook hoe allerhande gepassioneerde onderzoekers alle kennis over dit meesterwerk hebben ontdekt. Uiteindelijk gaat het ook over Van Oostroms zoektocht en passie: “Het boek is ook een liefdesverklaring aan de wetenschap”.

Het interview is hier te beluisteren op Soundcloud.

Cultuur Leiden Nieuws


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×