(Foto: Chris de Waard)

Leids Mediafonds honoreert acht journalistieke onderzoeken

Het Leids Mediafonds heeft in de voorjaarsronde 2023 ruim 65.000 euro subsidie toegekend aan acht journalistieke projecten. In totaal ontving het fonds in deze ronde dertien  subsidieaanvragen, ter waarde van 130.000 euro.

De keus viel vooral op producties die journalistiek onderzoek vergen en die een actuele meerwaarde hebben voor Leiden en de Leidse regio. Het thema wonen blijft een onderwerp. Zo volgt Sleutelstad de grote transformatie van het Leidse stationsgebied met aandacht. Er worden duizenden woningen bijgebouwd: wat gaat dat betekenen voor de omgeving? Een ander project onderzoekt of de verduurzaming van Leidse woningen voldoende is gelukt: zijn we klaar voor de winter?

Ook gezondheidszorg is een onderzoeksthema. Het Leidsch Dagblad onderzoekt, samen met Zorgvisie, de toekomst van het LUMC, na het verlies van de afdeling kinderhartchirurgie. Een ander onderzoek volgt Leidse wetenschappers die er met hun placebo-onderzoek voor kunnen gaan zorgen dat we anders naar gezondheidszorg moeten gaan kijken.

Maar journalisten brengen ook Keti Koti in Leiden in beeld in dit herdenkingsjaar van de afschaffing van slavernij. En roofkunst terugbrengen naar de rechtmatige eigenaars, wat betekent dat voor de Leidse musea? Verder worden de 3 oktober-verhalen voor studenten in een context geplaatst.

Ook de zoektocht naar een nieuwe burgemeester voor Leiden wordt nader belicht. Zoekt Leiden een hoeder of crimefighter voor de stad. daar besteedt het Leids Nieuwsblad in een drietal artikelen aandacht aan.

Mediapartners zijn in deze ronde Sleutelstad, Leidsch Dagblad, Leids Nieuwsblad, Mare, Zorgvisie en mogelijk Omroep West. Het gaat om artikelen, podcasts, een radio- en een televisiereportage en fotoportretten met interviews. De acht gehonoreerde aanvragen zijn te vinden in dit overzicht.

Het Leids Mediafonds beheert dit jaar 137.500 euro, voor twee aanvraagrondes. Een ton daarvan is beschikbaar gesteld door de gemeente Leiden, 37.500 euro is afkomstig van de Provincie Zuid-Holland via de Subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Zuid-Hollandse Journalistiek. De Leidse gemeenteraad besloot eind vorig jaar de financiering voort te zetten. Tot en met 2025 is jaarlijks voor twee rondes 100.000 euro beschikbaar gesteld. De bijdrage van het provinciale fonds varieert per jaar, want er zijn intussen meer lokale mediafondsen in Zuid-Holland opgericht. Ook zij krijgen steun.

Lustrum
Het Leids Mediafonds, het eerste fonds in Nederland voor de stimulering van lokale journalistiek, viert op donderdag 7 september zijn vijfjarig bestaan. Het bestuur is bezig een programma voor die middag in elkaar te zetten.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×