(Foto's: PR)

Leidse basisschool De Pionier vergroent schoolplein

De Leidse basisschool De Pionier gaat met steun van de Provincie Zuid-Holland het schoolplein vergroenen. Ze hebben daarvoor een subsidie gekregen van 70.000 euro. De school gaat de komende maanden aan de slag met het omtoveren van de grijze tegels naar een groene oase. Daarbij krijgt de Pionier hulp van IVN Natuureducatie en de gemeente Leiden.

Het initiatief voor het groene schoolplein lag bij twee leerlingen van de school: Fedde en Otis. Zij waren helemaal klaar met de grijze tegels en wilden graag een groen schoolplein. Tijdens de startgesprekken schoven ze aan om duidelijk te maken waarom een groen schoolplein belangrijk is. Fedde: “Wij willen graag een groener schoolplein, omdat ons schoolplein nu heel veel tegels heeft. We willen graag klimbomen en touwen tussen bomen waaraan je kan hangen en slingeren en bosjes waarin je kan verstoppen.”

Ook willen de kinderen een moestuin voor groente en kruiden en een plek waar ze buiten kunnen leren. Samen met de school maakten de kinderen een plan en vroegen de subsidie aan. Otis: “We hebben met mensen gepraat en het duurde erg lang, maar toen we hoorden dat het gelukt was waren we heel blij.”

Afgelopen vrijdag werd de start van de vergroening gevierd in het bijzijn van wethouder Abdelhaq Jermoumi van onderwijs. Samen met gedeputeerde Meindert Stolk van de provincie Zuid-Holland juicht hij het initiatief van de leerlingen toe. “Groene schoolpleinen zorgen voor meer biodiversiteit en een klimaatbestendige leefomgeving. Zo’n groen plein gaat hittestress en wateroverlast tegen. Ook heeft het veel voordelen voor de kinderen. Ze zijn meer buiten, het vermindert pestgedrag en heeft een positieve invloed op hun concentratie.”

Groene schoolpleinenrevolutie
De provincie Zuid-Holland richt zich met deze regeling op scholen die in een versteende omgeving liggen of waar de verbinding met het omringende groen wordt versterkt. Dat laatste is het geval bij de Pionier die half in het Singelpark staat. Met deze ‘groene schoolpleinenrevolutie’ werkt de provincie samen met IVN aan het groen laten opgroeien van alle kinderen. De Pionier is één van de tien scholen die dit jaar het schoolplein met hulp van de provincie kan vergroenen.

 

 

Duurzaamheid Leiden Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×