Het kantoorgebouw tussen de Haagse Schouwweg en de Plesmanlaan dat de komende vijf jaar onderdak biedt aan 300 à 400 asielzoekers. (Foto: Louis Smit)

Partij Sleutelstad tegen 'onbegrensde opvang' asielzoekers

Partij Sleutelstad vindt het onverantwoord dat de gemeenteraad het college een mandaat heeft gegeven voor wat de partij een ‘onbegrensde opvang’ van asielzoekers in Leiden noemt. Hoewel zij vindt dat Leiden een bijdrage moet leveren aan de opvang, hoort dat volgens de partij in overleg met de raad en de stad te verlopen. “Met de opvang van 700 Oekraïners en 340 asielzoekers met een inspanningsverplichting van 400 voldoet Leiden al ruimschoots aan zijn verantwoordelijkheid”, meent PS-raadslid Famke Güler.

Onlangs werd bekend dat Leiden op zoek gaat naar een locatie voor een structureel asielzoekerscentrum en dat de Veiligheidsregio duizenden extra asielplekken moet vinden. Er wordt rekening gehouden met 2.200 vluchtelingen maar dat kunnen er ook 3.500 worden. In de discussie in de gemeenteraad kwam Partij Sleutelstad bij monde van Güler met een tegengeluid. Haar partij maakt zich zorgen over de sociale en de fysieke veiligheid van asielzoekers in de opvang en de organisatorische problemen bij opvangorganisatie COA. Ook wijst zij op problemen bij het integreren van asielzoekers op de woningmarkt, op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en in de gezondheidszorg.

“Dat is de ene kant van het verhaal. Aan de andere kant maken wij ons enorme zorgen om de Leidse samenleving en om wat die aankan. Hulpverleners lopen op hun tandvlees, in het onderwijs loopt er van alles spaak en er is een tekort aan woningen waar niet tegenop te bouwen valt”, zo meent Famke Güler. “Daar komt bij dat asielzoekers die uiteindelijk een vergunning krijgen en waarvan het gezin mag nareizen, ook nog eens recht krijgen op een woning in Leiden, wat het tekort alleen maar schrijnender maakt.”

Weerstand
Güler pleit ervoor om op passende wijze weerstand te bieden, zoals de gouverneur en burgemeesters in Limburg deden in een brandbrief aan het kabinet over een dreigende ontwrichting van de maatschappij door de asielinstroom. “In de Leidse samenleving wordt vanuit de gemeente beknibbeld op van alles en nog wat, maar als het om vluchtelingen gaat, is alles opeens mogelijk. Dat is niet eerlijk. Als gezegd, wij zijn bezorgd om het welzijn van vluchtelingen maar ook om het welzijn van de Leidse samenleving als geheel.”

Economie Leiden Maatschappij Onderwijs Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×