In de weilanden van Oud Ade is een proef gestart met de teelt van rijst op veengrond. Onderzoekers van Universiteit Leiden en Wageningen University & Research (WUR) plantten daar zo’n drieduizend rijstplanten en kijken of die kunnen groeien op de Nederlandse veengrond. Het zou potentie hebben voor de Nederlandse landbouw en beter kunnen zijn voor het klimaat.
Na een succesvolle proef in Zwitserland met de groei van rijst op veengebieden, is het nu de beurt aan het nabij Leiden gelegen dorp om te onderzoeken of rijstteelt ook in Nederland mogelijk is. In het Polderlab, een stuk landbouwgrond in bezit van burgercoöperatie Land van Ons, wordt het experiment gedaan. Zo wordt onderzocht of de zogeheten ‘natte teelt’ minder broeikasgassen uitstoot en daarmee beter is voor het klimaat.
De planning is dat de risottorijst van de plantjes, opgekweekt in Wageningen en afkomstig uit Noord-Italië, zo rond september geoogst kan worden. Als dit lukt, kan rijstteelt zelfs een alternatief betekenen voor veeteelt in Nederland. Daar komen veel gassen bij vrij die bijdragen aan het broeikaseffect en de klimaatverandering. Bovendien zou Nederland zelf minder rijst hoeven te importeren.
Voordat het zo ver is, is het nog een aantal maanden geduldig wachten op de Nederlandse polderrijst.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907