Objecten uit Fort Vechten. (Video: Roeland van Wely)

Honderd objecten uit een Romeins fort te zien in RMO

Alle stenen zijn er weggehaald om de kerken in de stad Utrecht te bouwen. Van het Romeinse Fort Vechten, Fectio, is in de provincie Utrecht boven de grond dan ook niets meer te zien. In de bodem zit echter nog genoeg. Een deel van de gevonden voorwerpen, zoals ruiterhelmen en leren schoeisel, is nu te zien tijdens de tentoonstelling ‘Honderd objecten uit een Romeins fort langs de limes’ in het Rijksmuseum van Oudheden.

Topstukken zijn drie schitterende helmen van Romeinse ruiters die in het fort gelegerd waren. Ook de resten van kozijnen voor glazen ruiten en een houten emmer met een ketting om water uit een waterput te halen zijn bijzonder. De materiële welvaart van de duizend Romeinse ruiters in het fort, moet er een geweest zijn van krijgshaftigheid en uiterlijk vertoon. Archeologen vermoeden dat het fort samen met de bebouwing eromheen na Nijmegen de grootste plaats van Romeins Nederland vormde.

De vondsten zijn te zien dankzij opgravingen in het begin van de twintigste eeuw, uitgevoerd door het museum bij Fort Vechten. Daarnaast werd in de jaren zeventig van de vorige eeuw de A12 bij Vechten verbreed. Particuliere zoekers brachten toen een groot aantal Romeinse voorwerpen bij elkaar. Een aantal van deze verzamelingen werd de afgelopen jaren opgenomen in de museumcollectie. De tentoonstelling is in het Rijksmuseum van Oudheden te zien tot en met 31 oktober 2024.

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×