Omslag Dada in Leiden (Door: Barthel Brussee)

Dada in Leiden van alle kanten bekeken in drie podcasts

Naast het stripboek Dada in Leiden zijn er nu ook drie podcasts onder de zelfde titel. De strip gaat over een anarchistische voorstelling van Theo van Doesburg in de Leidse Schouwburg in 1923. In de drie podcasts hoor je wat er aan het optreden vooraf ging en wat er op volgde.

Heel Nederland stond in 2017 in het teken van De Stijl, genoemd naar de naam van het tijdschrift dat in 1917 in Leiden voor het eerst het licht zag. Drijvende kracht achter dat blad was Theo van Doesburg. Om plaats te maken voor deze nieuwe kunst wilde hij de oude burgerlijke kunst ondermijnen. Daarvoor diende Dada, een anarchistische performance-kunstbeweging.

De beroemdste actie van Van Doesburg en de zijnen was misschien wel de tournee die ze ‘De Dada Veldtocht’ noemden. Nu 100 jaar geleden, op 14 februari 1923, traden ze daarmee op in de Leidse schouwburg. “Ze wilden het publiek choqueren en ontregelen”, vertelt kunstenaar Barthel Brussee in Cultuur071. De zaal zat vol studenten en nieuwsgierigen en die hebben het geweten.

Brussee maakte met Herbert Mattie een beeldende strip over deze avond: Dada in Leiden. “Omdat ze al een hele tournee hadden gehad en er overal verbaasde recensies verschenen, konden we vrij aardig reconstrueren wat er op die avond is gebeurd”, vertelt Mattie. De drie podcasts die ze er nu ook over hebben gemaakt, voegt daar nog veel aan toe. Zo hoor je muziek die gespeeld werd en worden door dichter Martin de Jong absurde gedichten voorgedragen die die avond ook geklonken hebben.

In de podcasts vertellen ze hoe ‘De Veldtocht’ tot stand kwam, wat Van Doesburg echt wilde en hoe onmogelijk hij soms was om mee om te gaan. Maar ze kijken ook naar het heden. Ze praten in de podcasts met Petra Hoogeveen van Vierkant in Vierkant, kunstenaar Guido Winkler en vormgever Geert Keuter over de invloed van Van Doesburg op hun werk. En elke aflevering gaat Erik Olijerhoek op pad voor straatinterviews met Leidenaars om hun mening te pijlen over opvallende kunstwerken in de stad.

De podcasts Dada in Leiden zijn gepubliceerd op de bekende platforms onder de titel Dada in Leiden. Het stripboek is nog steeds bij de boekhandels te koop.

Herbert Mattie en Barthel Brussee vertellen bij Cultuur071 over de drie nieuwe podcasts Dada in Leiden.

Cultuur Leiden Nieuws


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×