Proosten op de Burcht. 3 voor12 Leiden viert op de valreep het eerste lustrum. (Foto: Chris de Waard)

Muziekplatform 3voor12 Leiden viert eerste lustrum

De Leidse afdeling van het landelijke VPRO-muziekplatform 3voor12 bestaat vijf jaar. Een deel van de redactie liet dat feit zaterdag niet zomaar voorbij gaan en opende een fles champagne op het eerste lustrum te vieren.

Het lokale muziekplatform komt voort uit de regionale afdeling van 3voor12 Den Haag. In 2017 richtte fotografe Nike Liscaljet een eigen Leidse afdeling op. Er gebeurt hier zoveel op muziekgebied dat Leiden wel een eigen plekje verdiende. Op 12 juni 2017 was het zo ver. De website ging online met direct een aantal artikelen, zoals een interview met Marcel van Schooten en een verslag van de Hofjesconcerten.

Het team van 3voor12 Leiden hield het daarna niet zo in de gaten, want hun officiële lancering was dus in juni 2017. Bijna zes jaar geleden dus. En daarom vieren ze deze maand, nu het nog net kan, alsnog dat ze vijf jaar bestaan. Er worden onder andere op 11 juni enkele hoogtepunten uit het archief opnieuw gepubliceerd. Daaronder in elk geval die eerste artikelen.

Rogier van Nierop is sinds december 2021 aan 3voor12 Leiden verbonden en nam in augustus vorig jaar het hoofdredacteurschap over van Maaike van der Voort.

No return van de Leidse band inneruu is het favoriete nummer van 3voor12 Leiden-hoofdredacteur Rogier van Nierop.

In de vijf jaar van het bestaan, heeft 3voor12 Leiden een aantal mooie muzikale ontdekkingen gedaan. Van Nierop: “Signaleren van talent is een van onze hoofdtaken. We hebben onder andere de eerste verslagen en interviews gemaakt van bijvoorbeeld Kiwi Club, De Nachtelijke Escapades, Sunday at Eight, inneruu, Rufusking en Goldwölff. En Melle natuurlijk. Hij is absoluut niet onze ontdekking, want hij won al daarvoor de Nobel Award. Maar we hadden wel het eerste interview met hem.” Melle timmert inmiddels ook landelijk lekker aan de weg. Half mei kwam zijn nieuwste track Old Summers uit die op onder andere 3FM wordt gedraaid.

3voor12 Leiden richt zich als website op de ontwikkelingen in de muziekscene in Leiden en omgeving via concertverslagen, interviews en release-recensies. Verder is er elke drie maanden Club 3voor12 Leiden om Leidse muziekliefhebbers op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met ontluikende lokale artiesten. Het gaat daarbij vaak om de wat meer alternatieve (pop)muziek in de Leidse regio. daaronder valt voor de redactie pakweg alles binnen de ruit Voorschoten-Katwijk-Alphen aan den Rijn-Bollenstreek.

De redactie telt inmiddels 27 enthousiaste fotografen, schrijvers, radiomakers en concertorganisatoren. Een paar zijn meegekomen van 3voor12 Den Haag, anderen zitten er net een maand bij. Qua achtergrond en leeftijd is de redactie divers. de jongste is negentien, een ander deel van de muziekliefhebbers is de vijftig inmiddels gepasseerd. Wat hen verbindt, is de liefde voor muziek. Nieuwe redactieleden zijn altijd welkom, dus zijn er lezers die graag fotograferen of schrijven, dan kunnen die mailen naar 3v12leiden@gmail.com.

 

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×