(Video: Robbert Beurse)

Oud-studenten zetten twee jaar later alsnog hun naam in het Zweetkamertje

Studenten die in coronatijd, zonder ceremonie, afstudeerden krijgen de komende weken de kans om toch nog mee te doen aan een beroemde Leidse traditie. Om te vieren dat ze hun ‘bul’ hebben gehaald, mogen enkele honderden alumni alsnog hun handtekening op de muur van het Zweetkamertje in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden zetten.

“Het is een prachtige Leidse traditie, die er gewoon bij hoort. Veel mensen hebben deze kans, door corona, de afgelopen jaren gemist, nu het weer kan wilden we ze alsnog de mogelijkheid bieden om hun handtekening te komen zetten”, legt Sanderien de Jong van de universiteit uit.

Afgestudeerden ontvingen een e-mail met een link waarmee ze zich konden aanmelden voor een van de tekenmomenten. “Iedereen krijgt tien minuten. Ze gaan op de foto en krijgen daarna de kans om op een plek naar keuze hun naam te schrijven in het Zweetkamertje.”

Beste plek
Wat de beste plek precies is, daarover zijn de meningen verdeeld. “Links boven, dat is een makkelijke plek om te zien. Iedereen die binnenkomt en rondkijkt ziet dan mijn naam”, zegt een van de alumni. “Heel erg hoog, maar dan linksboven, naast de deur”, meent een ander. “Ik zou juist kiezen voor helemaal onderin, of in de buurt van de handtekeningen van een van de beroemdheden”, denkt De Jong.

Sinds de achttiende eeuw wachten studenten in het Zweetkamertje het eindoordeel over hun afstudeeropdracht af. Tijdens het wachten zetten ze hun naam op de tafel en, toen die vol was, op de muren van de wachtruimte. Naast de vele minder bekende namen zijn ook de handtekeningen van Koning Willem-Alexander, Prinses Beatrix, Nelson Mandela en de Soldaat van Oranje op een van de muren te vinden.

Alumni die zich hebben aangemeld kunnen nog tot 16 juni op vrijdag terecht om alsnog hun handtekening in het Zweetkamertje te zetten.

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×