De nieuwe Challenge start op 11 juni, aanmelden kan tot en met 9 juni. (Foto: Robbert Beurse)

Tandenpoets Challenge nu ook in de Leidse regio

Voor het eerst doen ook kinderen uit de Leidse regio mee met de Tandenpoets Challenge. Vanaf zondag worden kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar uitgedaagd om twee keer per dag goed hun tanden en kiezen te poetsen. De Tandenpoets Challenge werd door mondhygiëniste Diana Jirka-Van Staden en praktijkmanager Victor Jirka in de Duin- en Bollenstreek al drie keer eerder georganiseerd. Nu zijn de gemeenten Leiden, Oegstgeest en Katwijk aan de beurt.

Het idee voor de Challenge ontstond tijdens de coronaperiode, toen de mondhygiënepraktijk dicht ging en thuisonderwijs met alle snoepverleidingen die daarbij kwamen kijken het nieuwe normaal werd. Diana en Victor kwamen toen op het idee van de Tandenpoets Challenge, om zo kinderen op afstand te motiveren om goed te poetsen. Er werden berichten en filmpjes geplaatst op Facebookpagina’s in Voorhout en Sassenheim waardoor de Challenge al snel een groot succes werd.

Interactie
Tijdens de veertiendaagse Challenge is er veel contact. Kinderen die zich aanmelden krijgen een welkomstkaartje, een tandenpoetskaart en de plakverklikker toegestuurd. Op dag één krijgen ze een mailtje met daarin video-uitleg over hoe je met een gewone tandenborstel en met een elektrische tandenborstel poetst. Op andere dagen ontvangen ze weetjes over het gebit, grappige feitjes en een quiz. Op de tandenpoetskaart kunnen ze aankruisen wanneer ze gepoetst hebben. “Dat motiveert natuurlijk ontzettend bij kinderen, want de doelgroep is 4 tot 12 jaar. We krijgen altijd hele leuke kaarten te zien, soms gewoon met kruisjes, maar ook met allemaal stickers, of helemaal ingekleurd.”


Diana en Victor vertellen in De avond van Sleutelstad over de Tandenpoets Challenge.

Plakverklikker
In het pakket zitten ook twee paarse tabletjes: de plakverklikker. Op dag vijf kunnen de kinderen door middel van de plakverklikker zien of ze goed gepoetst hebben. Vervolgens maken ze daar foto’s van die naar Diana en Victor toegestuurd worden. “Op dat moment gaan wij ernaar kijken en geven we het kind persoonlijk advies. Het is ook echt leuk, want je krijgt dus de foto’s waar je de tanden goed ziet, maar vaak maakt een van de ouders ook snel nog even een foto van de verwondering van het kind als ze bij zichzelf opeens een paarse tong ziet.”

Op dag tien moet het kind opnieuw de tandplakverklikker gebruiken, met als het goed is een flinke verbetering. “Kinderen zijn dan supertrots op zichzelf, ouders zijn supertrots op de kinderen. Er zijn ondertussen ook kinderen bij de tandarts geweest waar ze ook een complimentje hebben gekregen. We willen een positieve benadering en aan de kinderen ook meegeven: Hé je bent goed bezig, ga zo door. Dat is wat ze nodig hebben.”

Er zijn met de Tandenpoets Challenge ook leuke prijzen te winnen, met zelfs kans op een dagje Efteling. De nieuwe Challenge start op 11 juni, aanmelden kan tot en met 9 juni via de website www.tandenpoetschallenge.nl.

Leiden Maatschappij Oegstgeest


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×