Eind mei trok de Japanmarkt van het Sieboldhuis nog 10.000 bezoekers. (Foto: Roeland van Wely)

Japanmuseum Sieboldhuis stevent af op structureel tekort van anderhalve ton

“Onze situatie wordt de komende jaren nijpend met een jaarlijks tekort van 150.000 euro. Die noodkreet slaakt Japanmuseum Sieboldhuis in een brief aan cultuurwethouder Yvonne van Delft en de Leidse gemeenteraad.

“Ik ben terdege op de hoogte van de uitdagingen waar de stad voor staat en de moeilijke keuze van de verdeling van de middelen”, schrijft directeur Kris Schiermeier. “Toch doe ik een beroep op u. Graag vragen wij u om Japanmuseum Sieboldhuis te blijven steunen zodat wij ook in de toekomst mooie inhoudelijke tentoonstellingen met bijbehorende evenementen kunnen organiseren die veel mensen naar Leiden trekken.”

Het museum aan het Rapenburg ontvangt jaarlijks anderhalve ton van de gemeente Leiden. Daarnaast komt er nog 300.000 euro per jaar van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Dat was eerder 4,5 ton, maar een bedrag van 150.000 euro van het ministerie van Buitenlandse Zaken is weggevallen en ook een grote sponsor van het museum stopte enkele jaren geleden. Ook dat scheelt het Sieboldhuis een ton per jaar.

Het Sieboldhuis is een klein museum en kreeg volgens Schiermeier de afgelopen jaren steeds meer moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Nu lukt dat dus niet meer. “Onze vaste lasten zijn na de corona-periode aanzienlijk gestegen. Ook het verkrijgen van sponsorgelden is na de corona-periode lastiger geworden en als museum dat steeds populairder wordt, stijgt de werkdruk.” Omdat Schiermeier niet dezelfde salarissen kan betalen als de grote musea, merkt ze dat het ook steeds moeilijker wordt om personeel vast te houden. “Ook het bedrijfsleven betaalt beter en biedt allerlei extraatjes.”

Cultuur Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×