De actie van de SP in het kantoor van Zilveren Kruis. (Video: Brigit Disseldorp)

SP voert in Leiden actie bij Zilveren Kruis voor behoud ziekenhuiszorg

Actievoerders van de landelijke SP voerden maandagmiddag actie bij het hoofdkantoor van zorgverzekeraar Zilveren Kruis aan de Dellaertweg in Leiden. De demonstranten waren bij de zorgverzekeraar om hun bezorgdheid te uiten over het verdwijnen van steeds meer ziekenhuiszorg, vooral in streekziekenhuizen. De SP wil dat er een einde komt aan deze afbraak. De partij pleit voor de oprichting van een Nationaal Zorgfonds.

De actievoerders vertrokken vanaf Leiden Centraal Station en liepen naar het hoofdkantoor van Zilveren Kruis met leuzen als ‘Red ons ziekenhuis, red ons ziekenhuis, want zonder kunnen we niet’ op de melodie van ‘Oranje Boven’. SP-kamerlid Jimmy Dijk verklaarde: “In Zutphen en Zoetermeer verdwijnen op dit moment afdelingen uit de ziekenhuizen. De indrukwekkende verhalen van de actievoerders uit Zutphen en Zoetermeer maakten duidelijk wat dit met mensen doet. Vrouwen kunnen niet meer bevallen in het ziekenhuis. Volwaardige spoedeisende hulp is niet meer in de buurt. Dit heeft niks met goede zorg te maken. Daarom roepen we de zorgverzekeraars op: stop deze afbraak en red onze ziekenhuizen.”

De actievoerders gingen in gesprek met woordvoerder Christine Rompa van Zilveren Kruis. Ze benadrukte dat de zorgverzekeraar ook voorstander is van zoveel mogelijk zorg in de buurt, maar ze stelde ook dat niet alles hetzelfde kan blijven. “We hebben in verhouding nu eenmaal steeds meer ouderen en steeds minder jongeren.”

Buiten deze actie om zijn er al eerder gesprekken geweest tussen het Zilveren Kruis, de SP en de ziekenhuizen. Deze gesprekken zullen doorgaan. De SP wil ook door blijven gaan met acties als deze in Leiden. “Tot dat we ziekenhuizen openhouden in plaats van dat ze gesloten worden in het hele land”, aldus Jimmy Dijk.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×