Roel Paas, Marlous Schreve, Nancy Glazer en Tjerk Feitsma. (Foto: Neurodiversity Foundation)

Trots op ADHD, dyslexie en autisme: Neurodiversity Pride Day

Neurodiversity Pride Day is een jaarlijkse dag waarop mensen met verschillende breintypen, zoals ADHD, dyslexie en autisme, hun unieke neurodivergentie vieren. Op vrijdag 16 juni wordt deze speciale dag voor het eerst gevierd in Leiden.

Volgens Tjerk Feitsma, directeur van de Neurodiversity Foundation, draait Neurodiversity Pride Day om het nemen van een moment voor jezelf en het waarderen van de positieve aspecten van je neurodivergentie. “Zo blijkt uit onderzoek dat organisaties met verschillende breintypen in hun teams tot wel dertig procent succesvoller zijn dan organisaties met slechts één specifiek breintype”, weet Feitsma die zelf een vorm van autisme heeft.

Vlag
De Neurodiversity Pride Day is dit jaar extra bijzonder, want voor het eerst wordt de Neurodiversity Pride Vlag gehesen, zowel in New York als in Leiden. Op vrijdagochtend om tien uur vindt deze ceremonie plaats bij het stadhuis. Wethouder Jermoumi en Roel Paas, een vertegenwoordiger van het Neurodiversiteitsnetwerk, zijn hierbij aanwezig.

Activiteiten
In Leiden vinden er vrijdag verschillende andere activiteiten plaats in het kader van de dag. “Bij de buurtontmoetingsplek aan de Willem Klooslaan 15 kunnen deelnemers een neurocreatieve workshop volgen waarbij collectieve kunstwerken worden gemaakt. Daarnaast wordt er een toneelstuk opgevoerd, gevolgd door een nagesprek. Aan de Hogeschool en Universiteit worden een filmvertoning en een dialoog georganiseerd, terwijl studentenvereniging ‘Het Duivelsei’ neuroboardgames organiseert.”

De dag wordt afgesloten met een ‘Neurodance’. Tussen 21.00 uur en 23.45 uur kunnen neurodivergenten samenkomen in De Kroon aan de Langegracht 63 om met elkaar te dansen. “Er is ook een rustige ruimte beschikbaar waar mensen op een kalme manier met elkaar kunnen communiceren”, benadrukt Feitsma.

De organisator hoopt met de Leidse viering te bereiken dat de positieve aspecten van neurodiversiteit in de samenleving nog meer worden omarmd.


Organisator Tjerk Feitsma vertelt over de Neurodiversity Pride Day in De avond van Sleutelstad.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×