Een impressie van de vernieuwde Jan van Houtkade. (Video: Roeland van Wely; Foto's: Visualisatiekoning).

Singelpark krijgt looppad over het water bij Jan van Houtkade

Het Singelpark in Leiden krijgt een flinke uitbreiding. De Jan van Houtkade wordt voorzien van een ontmoetingsplek en een pad over het water. De gemeente Leiden heeft het definitieve ontwerp van deze aanpassingen dinsdagavond onthuld aan de buurtbewoners. Het oorspronkelijke idee van een drijvende vlonder bleek uiteindelijk niet uitvoerbaar.

Bij de presentatie van het voorlopige ontwerp zei de gemeente nog dat de Jan van Houtkade een echte laan zou worden met een pad over de oude stadsmuur en een drijvend vlonder. Die insteek lijkt nu te zijn verlaten. Ontwerper Frank Kalshoven: “De Jan van Houtkade wordt park. Die vlonder en een muurpad waren spannend maar ontoegankelijk. Het definitieve plan met een wandelvlonder is voor iedereen toegankelijk.”

Artikel loopt door onder afbeelding

Wandelvlonder boven water bij Jan van Houtkade. (Foto: Visualisatiekoning)

Trillingen
In het definitieve ontwerp wordt de weg op de Jan van Houtkade smaller en de snelheid teruggebracht van vijftig naar dertig kilometer per uur. Er komen verkeersdrempels en het asfalt wordt vervangen door klinkers. Het verkeer over de klinkerweg veroorzaakt extra trillingen. De naast de weg gelegen muurtoren Oostenrijk moet daartegen beschermd worden met een trillingsbarrière. Ook moet de klinkerweg niet na de gebruikelijke dertig jaar opnieuw vlak worden aangelegd, maar al na vijftien jaar.

Fietspad
De Jan van Houtkade blijft eenrichtingsverkeer voor auto’s. Het fietspad zal verdwijnen. De auto’s moeten de huidige weg dus delen met fietsers. Het eenrichtingsverkeer wordt voor fietsers opgeheven. Daarnaast verdwijnen er parkeerplekken.

Participatie
Ook wethouder Ashley North kwam nog even langs op de inloopavond over de vernieuwing van de Jan van Houtkade als onderdeel van het Singelpark: “Ik heb vanavond veel positieve geluiden gehoord niet alleen over inhoud maar ook over proces. Het gaat op veel plekken best wel goed, maar waarom het hier extra goed ging is omdat de bewoners het initiatief genomen hebben tot de herinrichting van de Jan van Houtkade.”

Geld
“Definitief uitsluitsel qua budget heb ik nog niet gekregen, dat maken we bekend als het college het definitieve besluit over de Jan van Houtkade heeft genomen”, aldus North. Met de herinrichting van de Jan van Houtkade was oorspronkelijk een bedrag van 1,8 miljoen euro gemoeid, maar het project is samengevoegd met de herinrichting van de Koepoortsbrug en ook de gemeente heeft te maken met prijsstijgingen.

Planning
De herinrichting van de Jan van Houtkade staat gepland voor eind 2024. Na de zomer zal de Leidse gemeenteraad zich buigen over het gedetailleerde plan voor de vergroening van de Jan van Houtkade, waarna de aanleg van dit laatste stukje van het Singelpark kan beginnen. Deze beslissing zal definitief vorm geven aan de groene transformatie van dit gebied. Het Singelpark zal daarmee nog aantrekkelijker worden voor zowel bewoners als bezoekers.


Impressies van de vernieuwde Jan van Houtkade. (Foto: Visualisatiekoning)

Leiden Maatschappij Politiek Groene Jan van Houtkade


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×