Gerealiseerde Groene Kans aan de Van de Sande Bakhuyzenlaan. (Foto: Gemeente Leiden)

Leiden blijft zoeken naar evenwichtige combinatie van bouwen en vergroenen

Om ervoor te zorgen dat Leiden voor mens en dier ook in de toekomst een fijne plek blijft om te wonen, te werken en te verblijven heeft het college van burgemeester en wethouders een serie besluiten genomen om de stad duurzamer, leefbaarder en groener te maken.

Om Leiden biodiverser en klimaatbestendig te maken heeft de gemeente nu plannen opgesteld om ervoor te zorgen dat de gemeente die voor 2050 gestelde ambitie ook daadwerkelijk haalt. “We kiezen in Leiden voor een strategie waarbij we opgaven combineren”, zegt wethouder Ashley North. “We nemen klimaatadaptatie en biodiversiteit mee in lopende projecten en ontwikkelingen, zoals in duurzame wijkvernieuwingen, mobiliteitsprojecten en regulier beheer.”

Door het maken van slimme combinaties wil de gemeente de inrichting en het beheer van de openbare ruimte haalbaar en betaalbaar houden met zo min mogelijk overlast voor de inwoners. “Bijvoorbeeld omdat de straat dan minder vaak open moet.”

Wethouder North over het verder vergroenen van Leiden.

North: “Daarnaast leggen we bij de inspanningen in dit uitvoeringsprogramma zoveel mogelijk de koppeling met andere doelstellingen, zoals circulair, energietransitie, gezondheid en bijvoorbeeld sociale cohesie. In de wijkvernieuwingsprojecten hergebruiken we bestaande klinkers en maken we alvast ruimte vrij in de ondergrond voor de energietransitie en zoeken we naar de mogelijkheden om het in een keer te combineren. In het sociale domein zoeken we de koppeling door groen in te zetten voor deelname aan de samenleving, daarbij sluiten we aan bij onze sociale partners.”

Klimaatadaptief bouwen
De komende jaren worden er in Leiden ongeveer negenduizend woningen bijgebouwd. Om dat op een goede manier te kunnen combineren met het tegengaan van klimaatverandering is het volgens de gemeente belangrijk dat klimaatadaptief bouwen zo snel mogelijk de nieuwe norm wordt. Leiden heeft daarom ook het ‘convenant klimaatadaptief bouwen’ van de provincie Zuid-Holland ondertekend. Op basis daarvan zijn voor Leiden nu richtlijnen vastgesteld die moeten leiden tot vermindering van wateroverlast, hittestress en nadelige gevolgen van langdurige droogte, en meer biodiversiteit bij nieuwbouw, gebiedsontwikkeling en herstructurering.

Groene Kansen
Na een eerste ronde vergroenen van versteende pleinen vindt de gemeente het nu tijd voor nieuwe locaties en ook voor een nieuwe Groene Kansenkaart. Het gaat daarbij om plekken die niet alleen door de gemeente zijn gekozen maar vaak juist door bewoners zelf zijn aangedragen. “Door versteende locaties te vergroenen worden ze niet alleen klimaatrobuuster, maar ontstaat ook de mogelijkheid om de biodiversiteit te versterken en de beleving van de plek te veranderen” zegt North in een toelichting. “Tot en met 2026 gaan we maar liefst 34 versteende locaties vergroenen.”

Ecologische adviezen
In 2019 zijn er 31 ecologische adviezen opgesteld als maatregelenpakket voor een ‘basiskwaliteit natuur’ in Leiden. Het college van B&W heeft er 29 overgenomen, waarvan de afgelopen jaren al 21 adviezen zijn uitgevoerd of momenteel worden afgerond. Nog eens zeven adviezen zijn ingepland voor de komende jaren. Het voorstel om bij de aanplant van bomen en struiken te kiezen voor inheemse soorten bijvoorbeeld. Via een ‘ecologisch register’ is dat nu verankerd in het huidige bomenbeleid.

Ook het maaibeheer is afgestemd op de lokale situatie, waardoor de natuurkwaliteit van bermen in stand blijft of wordt verbeterd. “We zetten daarnaast vol in op versterking van bestaand groen, maar ook op het toevoegen van nieuw ecologisch waardevol groen. Via het stadsnatuurmeetnet houden we een goed beeld van de ontwikkeling van de Leidse stadsnatuur en dat is belangrijk want ook in de stad hebben we een verantwoordelijkheid om ons in te zetten voor de biodiversiteit.”

Duurzaamheid Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×