een afvalcontainer vol met afval
Het streven is in 2050 een volledig circulaire economie, waarbij we dus niets meer weggooien. (Foto: Pixabay)

Strategie circulaire economie vastgesteld: 'Leiden gaat van het afval af'

De gemeente Leiden wil dat er in 2050 geen afval meer is in de Sleutelstad. Dat staat in de recent vastgestelde strategie circulaire economie 2024-2027 waarin ook te lezen is hoe de gemeente dit doel denkt te bereiken.

“Kort samengevat zijn er twee mijlpalen in onze plannen: in 2030 gebruiken we de helft minder eindige grondstoffen ten opzichte van 2016 en in 2050 hebben we een volledig circulaire economie, waarbij we dus niets meer weggooien”, legt wethouder Yvonne van Delft uit.


Wethouder Yvonne van Delft in gesprek met Robbert Beurse over de strategie circulaire economie.

Duurzamer
Van Delft ziet de nieuwe strategie als een belangrijke stap richting een duurzamer Leiden: “We weten inmiddels allemaal: grondstoffen zijn eindig. Om te zorgen dat Leiden een fijne stad blijft, nu en in de toekomst, moeten we een aantal zaken fundamenteel aanpassen. Want de opwarming van de aarde en het verlies van biodiversiteit zijn grotendeels het gevolg van de hoeveelheid grondstoffen die we gebruiken.”

De gemeente verdeelt haar plannen in twee thema’s: bouwen en herwaarderen. “Leiden is koploper op het gebied van circulair bouwen en slopen. Toch is er in de bouw nog veel winst te behalen, juist bij onszelf. De komende jaren willen dan ook bereiken dat de gemeente bouwpartners opzoekt die zo circulair mogelijk bouwen en slopen”, belooft de wethouder.

Herwaarderen
Binnen het thema ‘herwaarderen’ onderzoekt de gemeente in welke andere sectoren en met welke partners, buiten de bouw, ze kan optrekken om de grootste materiaalstromen te verkleinen. “We willen ondernemers en inwoners van Leiden nog meer stimuleren om minder materialen en grondstoffen te gebruiken. En als er dan toch nieuwe materialen en grondstoffen worden gebruikt, zorg dan dat deze hernieuwbaar zijn.”

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×