In het Sleutelstadprogramma Cultuur071 vertellen Fayola Antonius, projectleider van Ankrá, en Ioana Tudor, artistiek leider van De Generator, wat je van het festival kunt verwachten.

Leids Afro-Caribisch theaterfestival Ankrá in De Generator en Scheltema

Ankrá is het jaarlijkse Leids Afro-Caribische theaterfestival van theater De Generator. Het festival, dat plaatsvindt op zaterdag 24 en zondag 25 juni in het theater aan de Middelstegracht 36 en in Scheltema aan de Marktsteeg 1, biedt aangrijpend theater, performances, muziek, dans, dj’s, spirituele helende praktijken en lekker eten. Het evenement, dat mede georganiseerd wordt vanuit een deel van de Leidse Afro-Caribische gemeenschap, is gerelateerd aan de viering van de afschaffing van de slavernij, 150 jaar geleden. Ankrá, Papiaments voor ‘verankerd’, breekt de weg open naar kennis over en heling van het gedeelde slavernijverleden en de koloniale geschiedenis.

Identiteit
In het Sleutelstadprogramma Cultuur071 vertellen Fayola Antonius, projectleider van Ankrá, en Ioana Tudor, artistiek leider van De Generator, wat we van het festival kunnen verwachten. Antonius: “We openen het festival op 24 juni om 14.00 uur in Scheltema met de Leidse dichter Joshua Snijders, die een voordracht zal geven uit zijn gedichtenbundel ‘Tranen van een Caribiër’. En bijzonder, die opening is te midden van de museale tentoonstelling ‘Caribbean Ties. Connected people, then and now’ van het KITLV.

Daarna worden de bezoekers meegenomen in een danssolo van danser en choreograaf Juersson Hermanus, die vertelt over zijn zoektocht naar de geschiedenis van de tambú en de bijdrage hiervan aan zijn identiteit. ’s Avonds kan het publiek kennismaken met een zogenaamde ‘Tula Opstelling’ van Kamla de Haas. Tudor legt uit wat een Tula Opstelling is, en dat dit een van de onderdelen van het programma is waarbij een actieve deelname van het publiek wordt gevraagd.

Cuba
Antonius: “We besteden ook aandacht aan andere landen dan Suriname en de Antillen, zo is er een dansvoorstelling van de Cubaanse danser/choreograaf Pedro Ricardo Henry over emotionele bevrijding en een reis naar onze wortels. Het is een greep uit het programma voor de zaterdag, maar ook op zondag is het programma bomvol. We sluiten het festival zondagavond af met dans, performance en muziek door Dalton Jansen, Alydia Wever en Gery Mendes”.

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×