Een thermostaatknop op de radiator kan veel geld besparen. (Foto: Pixabay)

Leiden bestrijdt energiearmoede: 'Het gaat goed maar we zijn er nog niet'

De gemeente Leiden heeft in april 2022 een plan gemaakt dat de energiearmoede in de Sleutelstad moet bestrijden. Op drie ‘sporen’ wordt voorkomen dat Leidenaren in de financiële problemen komen door te hoge energiekosten. Ruim een jaar later maakt energiewethouder Yvonne van Delft tevreden de balans op. Toch ziet ze nog voldoende ruimte voor verbetering.

“Het gaat goed, maar we zijn er nog niet. Energiearmoede is er nog. Nu de mussen van het dak vallen, zie je dat niet zo, maar we willen dat ook in de winter iedereen er warmpjes bij zit”, zegt Van Delft bij de tussentijdse evaluatie van de plannen.


Wethouder Yvonne van Delft over energiearmoedebestrijding in Leiden.

Woningcorporaties
Het eerste spoor, waarbij huurders van woningcorporaties gratis energieadvies en kleine hulpmiddelen kregen om het energieverbruik te laten dalen, loopt succesvol. “We hebben 7.629 electriciteitsbesparende maatregelen en 5.890 gasbesparende maatregelen genomen. En niet alleen bij sociale huurwoningen, ook 238 studentenhuizen zijn met hulp van de gemeente energiezuiniger geworden”, stelt de energiewethouder tevreden.

Huurteam
Particuliere huurders en verhuurders (spoor 2) blijkt lastig te bereiken. “Daar zit de gemeente niet tussen, ze hebben vooral met elkaar te maken. Uiteindelijk hebben we driehonderd huurders bereikt waarvan er vijftien met een plan zijn gekomen. Dat is te weinig. Om meer mensen te bereiken gaan we de verduurzaming meepakken met het huurteam. Als huurders een beroep doen op dit team, omdat ze een probleem met de verhuurder hebben, geven we ze direct een duurzaamheidsadvies. Dat kunnen ze dan zelf voorstellen aan de verhuurder.”

Maatwerk
Spoor drie richt zich op de eigenaren van koopwoningen die een waarde onder de NHG-grens (355.000 euro) hebben. Ook hier vallen de resultaten nog tegen. Slechts in negen gevallen werden plannen omgezet in acties. “In dit spoor gaat het om maatwerk. Ieder huis is anders. Dan kost het veel tijd om tot een getekende offerte en uiteindelijk aanpassing te komen. Toch hebben we er goede hoop op dat, nu dit spoor eenmaal loopt, we in het komende jaar veel meer resultaten gaan zien”, zegt Van Delft.

De gemeente gaat nog een jaar door met de acties op de ingezette sporen. Daarnaast is in mei besloten dat er een Leids Isolatieoffensief komt, dat als doel heeft om woningen met een laag energielabel zo snel mogelijk te isoleren. “En dat helpt ook flink.”

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×