(Foto: PxHere)

Vader krijgt acht jaar cel voor doodschudden baby in Leiden

Een rechtbank in Den Haag heeft bepaald dat een 28-jarige vader acht jaar de gevangenis in moet vanwege het doodschudden van zijn baby. Op 26 september 2021 renden de ouders in paniek met hun veertien weken oude kind vanuit hun woning in Leiden de straat op. Het lichaampje was koud en zijn lippen waren blauw. Een vrouw in een passerende auto reanimeerde de baby nog, maar een dag later overleed hij toch in het ziekenhuis.

De rechtbank in Den Haag houdt vader Issa verantwoordelijk voor de dood van baby Ali. Hij zou de baby op die bewuste dag zo hard hebben geschud dat Ali fataal hersenletsel opliep. Daarna wachtte de vader nog eens ruim twee uur voordat hij met zijn vrouw hulp zocht. “Ali werd in hulpeloze toestand gebracht door verdachte en is daardoor overleden'”, zei de rechter dinsdag tijdens de uitspraak. “Het leven van Ali was voorbij voordat het goed en wel begon.”

De man en vrouw zijn inmiddels uit elkaar. Uit afgeluisterde gesprekken in hun woning trekt de rechtbank  de conclusie dat de verdachte ook zijn vrouw heeft mishandeld. Het stel was eerder vanuit hun Syrische woonplaats Aleppo naar Nederland gevlucht. “Het is niet te bevatten welk rampspoed dit gezin is overkomen”, zei de advocaat van vader Issa twee weken geleden bij de rechtbank. Hij wees erop dat de ouders tijdens hun vlucht ook al een baby verloren, door een hartstilstand.

Covid
De vader ontkende op de zitting dat hij Ali heeft geschud. Volgens hem was zijn vrouw bij de baby toen het mis ging. “Ali was haar verantwoordelijkheid. Ik maakte me wel heel veel zorgen over de baby. Hij is veel te vroeg geboren en is veel te snel uit het ziekenhuis gekomen.”

De advocaat van Ali opperde bovendien dat Ali niet door geweld, maar door een covid-infectie om het leven is gekomen. De rechtbank vond dat niet waarschijnlijk. De celstraf van acht jaar wegens doodslag, is lager dan de strafeis van het Openbaar Ministerie. Het OM had negen jaar cel geëist.

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×