Xenia Leiden gaat uitbreiden met hospices in Tilburg en Zwolle. (Foto: Jan Frensen)

Xenia breidt uit met jongerenhospices in Tilburg en Zwolle

Logeerhuis en jongerenhospice Xenia Leiden gaat uitbreiden met twee nieuwe locaties. In Tilburg is de organisatie van Jacqueline Bouts al vergevorderd, in Zwolle loopt de zoektocht naar een geschikte plek nog.

Net als in Leiden gaat het ook bij de nieuwe jongerenhospices om kleinschalige locaties waar jongeren en jongvolwassenen in hun laatste levensfase verzorgd kunnen worden. Ook komen er vanaf de start enkele woningen met 24-uurs zorg vanuit het hospice bij de nieuwe hospicelocaties. “In Tilburg zou vier wel moeten lukken”, vertelt directeur Jacqueline Bouts van Xenia Leiden. dart daar veel behoefte aan is blijkt ook wel uit de zorgwoningen die in Leiden zijn gerealiseerd naast het hospice. “Dat zat meteen vol en er is een wachtlijst.”

Bouts was bijna tien jaar geleden initiatiefnemer van het Leidse hospice. “In het begin was het niet zo heel erg druk, maar inmiddels weet heel Nederland ons te vinden. Dat is ook de reden voor de uitbreiding. De doelgroep is niet groot genoeg om in elke stad een hospice voor jongeren en jongvolwassenen te openen, maar met de driehoek Leiden – Tilburg – Zwolle hebben we een landelijke spreiding en is het voor de mensen ook goed bereikbaar.”

Directeur Jacqueline Bouts van Xenia vertelt over de plannen voor nieuwe hospices in Tilburg en Zwolle.

Tilburg
Xenia Tilburg krijgt een plek in een klooster. Waar precies kan Bouts nog niet vertellen, maar later deze zomer moet alles in kannen en kruiken zijn en wordt duidelijk waar het hospice precies komt. Wel is al duidelijk dat het klooster gedeeld gaat worden met een huisartsenpraktijk en eenĀ studentenvereniging. De studenten gaan ook klussen doen voor het hospice. “Dat wordt echt een mooi concept, waarbij we elkaar kunnen versterken”, denkt Bouts. Bij het klooster wordt ook eenĀ stadspark aangelegd dat toegankelijk wordt voor de buurt.

Zwolle
De nieuwe hospices worden lokaal georganiseerd met een eigen management. Ook wil Bouts zaken als fondsenwerving in Tilburg en Zwolle zelf opzetten. “Mensen hebben toch meer met hun eigen lokale organisatie.” Xenia Tilburg kan naar verwachting over enkele jaren open. “De bestemming van het gebouw klopt al, dus dat scheelt procedures. Maar er moet wel eerst verbouwd worden.” Xenia Zwolle laat waarschijnlijk nog wat langer op zich wachten. Daar is Xenia nog op zoek naar een plek, maar in de buurt van het station heeft bouts nu wel haar ook op ene locatie laten vallen.

Hoe Xenia georganiseerd wordt als er in de toekomst meerdere locaties zijn, staat nog open. Bouts: “Het zou een koepel kunnen zijn, met daaronder de vestigingen in verschillende steden, maar dat gaan we de komende tijd met het bestuur bekijken. De organisatievorm ligt nog niet vast.

Open middag
Op donderdag 29 juni houdt Xenia Leiden van 16.00 tot 18.00 uur een open middag in het hospice aan de Kloosterpoort 4. Daar kunnen toekomstige vrijwilligers informatie krijgen over het werk in het hospice. Ook worden er rondleidingen gegeven.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×