Afbeelding ter illustratie. (Foto: ANP)

Celstraf geëist tegen 82-jarige acupuncturist die patiëntes misbruikte

Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van vijftien maanden en een beroepsverbod geëist tegen een 82-jarige acupuncturist uit Leiden. De verdachte, Z.C., zou in 2018 ontucht hebben gepleegd met een patiënte. Twintig jaar geleden zou de man een andere patiënte verkracht hebben.

C. had een praktijk in Noordwijk. Bij een jonge vrouw, die ongeveer een jaar lang gebruik maakte van zijn diensten, zou zijn grensoverschrijdende gedrag steeds verder zijn gegaan. De misstanden begonnen toen hij de vrouw begon te knuffelen tijdens een bezoek. Vervolgens begon hij aan haar borsten en schaamstreek te zitten. Ook zou C. haar op de billen hebben getikt en gekust.

Artsdiploma
“Ik wil er aan bijdragen dat deze mijnheer nooit meer iemand kan aanraken”, zei het slachtoffer woensdag bij de rechtbank. Ze vertelde dat ze steun bij C. zocht toen ze kwetsbaar was nadat haar relatie op de klippen was gelopen. De acupuncturist behandelde haar kosteloos. De vrouw hoefde alleen maar zijn kleindochter pianoles te geven in ruil voor de therapie.

De man was gediplomeerd arts, maar zijn registratie werd omstreeks 2008 al doorgehaald. Daarna bleef hij zich voor medicus uitgeven, terwijl hij dat niet meer mocht. “In zijn behandelruimte liet C. zijn artsdiploma hangen”, zegt het Openbaar Ministerie.

Tweede slachtoffer
Bij de politie meldde zich ook een tweede slachtoffer van C. Zij had twintig jaar een relatie met de man. Het Openbaar Ministerie vindt bewezen dat hij in 2003 seks met haar had, terwijl ze op dat moment ook bij hem onder behandeling was. Tijdens de zitting woensdag kwalificeerde de officier van justitie dat als verkrachting, omdat de vrouw als patiënte een  afhankelijkheidsrelatie met hem had. De aanklager sprak van ‘geslepen manipulatie van patiënten’ door de verdachte. Naast een celstraf, zou hij ook een beroepsverbod moeten krijgen.

Herinneren
De verdachte ontkende dat hij het tweede slachtoffer nog als arts behandelde, toen ze seks hadden. Hij omschreef zijn relatie met de vrouw als een ‘heel mooie tijd, totdat deze zaak begon’. Hij kon zich niet precies herinneren welke handelingen hij had verricht met het eerste slachtoffer. Hij had wel een keer excuses aangeboden. “Maar dat was omdat ze het blijkbaar vervelend had gevonden.” De rechtbank mocht de excuses niet opvatten als een schuldbekentenis. De uitspraak is over twee weken.

112 Sleutelstad Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×