(Archieffoto: Chris de Waard)

Gemeente Leiden zoekt deelnemers burgerberaad energietransitie

De gemeente Leiden is op zoek naar inwoners van 16 jaar en ouder die willen meedenken over de energietransitie van de stad. Hiervoor wordt voor het eerst gebruik gemaakt van een burgerberaad.

12.000 Leidenaren hebben een uitnodiging gekregen en uit de geïnteresseerden wordt vervolgens een groep van 150 mensen gekozen die mag meedenken over de verduurzaming van de stad.  Aanmelden kan nog tot 30 juni. Criteria die zorgen voor een goede afspiegeling van de Leidse bevolking zijn zaken als leeftijd, geslacht, opleiding en achtergrond. De 150 ingelote deelnemers zijn begin juli bekend

Een burgerberaad is een relatief nieuwe vorm van burgerparticipatie waarbij een groep burgers gevraagd wordt mee te denken over bepaalde, vaak omstreden, vraagstukken. De deelnemers aan het burgerberaad in Leiden komen vijf keer bijeen in werkgroepen onder begeleiding van Leidse Gesprekken, een onafhankelijke groep die participatie in Leiden bevordert. Het maakt niet uit of de deelnemers veel of weinig van het onderwerp weten. Voor de bijeenkomsten krijgt iedereen alle benodigde informatie.

Het invoeren van het burgerberaad is een belofte uit het beleidsakkoord van het huidige college. Deze wordt hiermee dus ingelost. De geselecteerde burgers komen vijf keer bijeen en gaan onder begeleiding met elkaar in gesprek over de energietransitie en komen dan met voorstellen waarmee de gemeente zijn voordeel kan zijn bij het overstappen naar groene energie. Het burgerberaad wordt gehouden in het stadhuis, voor een lunch wordt gezorgd.

De deelnemers ontvangen voor hun werk een vergoeding van 250 euro in de vorm van een voucher, geld of donatie aan een goed doel. Als mensen met een uitkering kiezen voor een geldelijke vergoeding dan helpt de gemeente om ervoor te zorgen ze niet gekort worden op hun uitkering.

Aanmelden kan via de website van de gemeente Leiden.

Leiden Maatschappij Burgerberaad Energietransitie


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×