Het gebouw aan het Maansteenpad wordt de komende tijd verbouwd ten behoeve van de opvang van dakloze jongeren. (Foto: Chris de Waard)

Terpstra: 'Op termijn nieuwe regionale opvang dak- en thuislozen in Nieuwe Energie'

Dakloze jongeren die nu nog door stichting De Binnenvest samen met volwassen dak- en thuislozen worden opgevangen in gebouw Nieuwe Energie in Leiden, verhuizen na de zomer naar de opvanglocatie aan het Maansteenpad. Die wordt momenteel verbouwd. Als dat klaar is, kunnen jongeren van 16 tot 27 jaar er terecht.

“Er zijn natuurlijk al trieste redenen waarom ze dakloos worden”, maar in de opvang zien we ze ook achteruit gaan”, zegt wethouder Julius Terpstra (Maatschappelijke zorg en welzijn). “Eerlijk is eerlijk, het Papegaaisbolwerk is geen prettige plek om te verblijven. Er wordt veel drugs gebruikt en wat we zien is dat jongeren er slechter uitkomen dan dat ze er in gaan.”

Wethouder Terpstra over het apart opvangen van dakloze jongeren aan het Maansteenpad.

Het gebouw aan het Maansteenpad is deels al geschikt voor bewoning. Eerder was daar de bed-bad-broodopvang gevestigd voor vluchtelingen zonder papieren en in de coronaperiode gebruikte De Binnenvest het ook al voor het opvangen van dak- en thuislozen en recent woonden er alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Die zijn nu uitgestroomd, waardoor het gebouw in de Hoge Mors leeg kwam te staan, terwijl de opvanglocatie bij Nieuwe Energie vol zit.

De Leidse regio heeft nu samen met de Duin- en Bollenstreek en de Rijn- en Veenstreek afgesproken om vijftien plekken te realiseren waar alleen jongeren worden opgevangen. Dat gebeurt na de zomer dus aan het Maansteenpad. Terpstra: “Die locatie is eigendom van de gemeente Leiden en is al behoorlijk geschikt. Er zijn bedden, douches en keukens, maar niet alle kamers hebben ramen. Bij tijdelijke opvang kan je dat nog wel accepteren, maar nu we het voor langere termijn gaan gebruiken, moet je daar wel wat aan doen.”

Over enkele jaren moet er in het Energiepark een nieuwe opvanglocatie worden gerealiseerd. “We beogen als regio nu dat daar dan alle opvang plaats zal vinden. Dus ook de jongeren. Die komen dan wel in een apart deel van dat nieuwe gebouw. Maar we gaan het dan eerst evalueren en als het zich aan het Maansteenpad heel goed ontwikkelt, is daar blijven mogelijk ook een optie”, besluit Terpstra.

Leiden Maatschappij Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×