(Foto: Gemeente Leiden)

Gemeente aan de slag met adviezen Burgerberaad Energietransitie

Van de 24 adviezen die het Burgerberaad energietransitie eind vorig jaar op papier heeft gezet, gaat de gemeente er met driekwart aan de slag. Twaalf worden zonder meer overgenomen en zes adviezen worden nader onderzocht op haalbaarheid. De laatste zes vallen af. Bijvoorbeeld omdat ze gaan over zaken waar de gemeente geen invloed op heeft of die niet voldoende bijdragen aan het versnellen van de energietransitie.

Wethouder Van Delft (energie) heeft de adviezen naar de gemeenteraad gestuurd. Die buigt zich er in juni over. Later deze maand is ook gelegenheid voor inwoners om in te komen spreken. “Ik hoop dat de raad er niet teveel aan wil veranderen”, zegt Van Delft. “Dit is echt een mooi proces geweest met zo’n honderd inwoners die aan het Burgerberaad hebben deelgenomen. Het zijn echt hun adviezen.”

Wethouder Yvonne van Delft vertelt over de adviezen die het Burgerberaad Energietransitie heeft opgeleverd.

Op het eerste Burgerberaad dat Leiden ooit hield kijkt wethouder Van Delft met plezier terug. “Ik denk echt dat het een waardevol experiment is geweest. Een heel andere vorm van participatie, waarbij we als gemeente heel terughoudend zijn geweest. Er zijn misschien niet hele radicale andere ideeën uit naar voren gekomen, maar de manier waarop het verliep was wel echt mooi om te zien.”

Of er in de toekomst vaker gewerkt gaat worden met Burgerberaden sluit Van Delft niet uit. “Maar je moet dan natuurlijk wel echt een goed onderwerp hebben en het kost ook wel wat.” Voor het Burgerberaad Energietransitie trok Leiden 250.000 euro uit.

Duurzaamheid Leiden Burgerberaad Energietransitie


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×