(Foto: Roeland van Wely)

Waterkwaliteit natuurspeeltuin te slecht om in te spelen door poepbacterie

De kwaliteit van het water van de vijver in de vorig jaar geopende natuurspeeltuin De Doorbraak in het Katoenpark is momenteel zo slecht dat er niet in gespeeld kan worden. Met de vakantie voor de deur is dat een flinke tegenvaller voor de kinderen uit de buurt.

“Er is de laatste tijd inderdaad een aantal keer een slechte waterkwaliteit gemeten bij de Doorbraak”, laat een woordvoerder van de gemeente Leiden weten. “De e-coli waardes in het water waren te hoog. Dat zijn poepbacteriën.” Wat de oorzaak daarvan is, is volgens de gemeente niet zomaar te bepalen. “Het komt waarschijnlijk door ontlasting van watervogels, of kinderen die met een volle luier in het water spelen.” Ook honden die in de vijver hebben gepoept of geplast kunnen de oorzaak zijn, denkt de speeltuin zelf.

Al de poepbacteriën in het water worden aangetroffen, laat de gemeente de vijver direct leeglopen. “Dan kan je er vanuit gaan dat het besmette water weg is en de vijver weer met schoon water gevuld is. We doen dat in nauwe samenwerking met de beheerder van de speeltuinvereniging.”

Na een overschrijding van de waterkwaliteit wordt het verse water altijd herbemonsterd. “Dat doen we om er absoluut zeker van te zijn dat het water weer voldoet aan de zwemwaterrichtlijn”, zegt de woordvoerder. Het kost het laboratorium, minstens 24 uur om de nieuwe meetresultaten te kunnen afgeven. Tot die tijd blijven de borden in de speeltuin staan, zodat ouders gewaarschuwd zijn. “Helaas is het technisch niet mogelijk om het sneller te laten controleren. En het gaat hier om volksgezondheid van een jonge kwetsbare groep, dus gaan we hier zorgvuldig mee om.”

Update: De waterkwaliteit is weer in orde.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×