Zoeterwoudse veteranen bij het Witte Anjer Perkje. (Foto: Robbert Beurse)

Zoeterwoude eert veteranen met Witte Anjer Perkje

Voor het gemeentehuis in Zoeterwoude ligt sinds deze week een Witte Anjer Perkje. Met het perkje worden de veteranen van het dorp geëerd. Samen met enkele Zoeterwoudse veteranen onthulden wethouder Mathieu Paardekooper en burgemeester Fred van Trigt het perkje met bijbehorend informatiebord woensdagmiddag.

“Ik ben van 1925. Veteranendag is helemaal in Den Haag, daar ga ik niet meer naar toe. Maar ik vind het wel prachtig dat je nu in Zoeterwoude ook stil kunt staan bij de mensen die zich hebben ingezet bij de verschillende oorlogen”, vertelt de oudste veteraan van het dorp, Leo van der Post. Hij verloor drie ‘maten’ tijdens inzet vlak na de Tweede Wereldoorlog en vindt het perkje een mooi gebaar om bij hen stil te staan.

Robbert Beurse in gesprek met veteranen Leo van der Post en Matthijs van der Hoeven.

Herdenkingsplek
Meer gemeenten in Nederland hebben de afgelopen jaren een Witte Anjer Perkje aangelegd. “Dat hoorde ik en toen heb ik mij ingezet om er bij ons ook een te krijgen. Dat voorstel werd raadsbreed gedragen, en een paar maanden later ligt hij er”, vertelt CDA-raadslid Matthijs van der Hoeven. Hij is zelf ook veteraan en is trots op de herdenkingsplek. “We hebben nu een plek om stil te staan bij alle militairen die in het verleden zijn uitgezonden, op dit moment op missie zijn of in de toekomst nog gaan.”

Prins Bernard
Sinds 2005 wordt de witte anjer gebruikt als uiting van waardering voor Nederlandse veteranen. Prins Bernard is 29 juni 1940, op zijn verjaardag, begonnen met het dragen van de bloem als protest tegen de Duitse bezetting.

Maatschappij Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×