Egel uit de egelopvang. (Foto: Roeland van Wely)

Leidse egels hebben het moeilijk maar krijgen nieuw thuis in Park Matilo

De Egelopvang Zoetermeer heeft vier egels uit kunnen zetten in het voedselbos van Park Matilo. “We verhogen hier de biodiversiteit enorm”, aldus initiatiefnemer Walter Schrader. De Leidse oud-huisarts had een egel naar de egelopvang gebracht en vertelt over het park. Het gaat niet zo goed met de egels in Leiden, maar het park is volgens de egelopvang juist uitermate geschikt voor ze.

“Het is hier voldoende nat, waardoor er genoeg voedsel is voor egels”, vertelt Schrader over het voedselbos in Park Matilo. “Door de droogte zitten de insecten op veel plekken diep in de grond waardoor egels te weinig voedsel hebben”, vult Marjolein van Helmond van de Egelopvang Zoetermeer aan. “Hier ziet het er mooi groen uit en niet dor zoals op veel andere plekken.” De afgelopen tijd kampten veel egels als gevolg van de warmte ook met oververhitting en gebrek aan water.

Walter Schrader en Marjolein van Egmond vertellen over de egels in Leiden.

De egelopvang in Zoetermeer krijgt veel egels uit Leiden. “We zouden dan ook graag een opvang starten in Leiden, maar dat kost te veel geld. Een van de oorzaken dat veel egels uit Leiden binnenkomen, is het maaien. Er wordt nog in verkeerde periodes gemaaid. Ook worden egels verwond door robotmaaiers bij mensen thuis”, aldus Van Helmond. In Park Matilo hebben in ieder geval drie mannetjes egels en een vrouwtje een nieuw thuis gevonden op een plek waar nauwelijks gemaaid wordt.


Bijna losgelaten in Park Matilo.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×