(Foto: Bomenbond Rijnland)

Bomenbond: 'Natuurschade Vlietland nog erger dan gedacht'

De natuurschade door de aanleg van recreatiewoningenpark Vlietland in Leidschendam-Voorburg is nog groter dan gedacht. Dit concludeert de Bomenbond Rijnland op basis van documenten die projectontwikkelaar Dutch Lake Residence (DLR) volgens de Bomenbond geheim wilde houden en zelfs probeerde te laten vernietigen. De documenten zaten bij de ontheffingsverzoeken voor de Wet natuurbescherming bij de geplande bouw van 222 vakantievilla’s en 569 parkeerplaatsen. De Bomenbond kreeg ze in handen op grond van de Wet open overheid. 

“De natuur die zou moeten sneuvelen, is nog waardevoller dan we al wisten. De door DLR voorgestelde maatregelen om volgens de Wet natuurbescherming in het gebied voorkomende soorten te beschermen zijn ontoereikend en boterzacht”, zegt bestuurslid Eduard Groen van de Bomenbond Rijnland. Deze organisatie strijdt tegen het opofferen van natuur bij belangenafwegingen rond woningbouw en de aanleg van wegen en bedrijventerreinen. Behalve vakantievilla’s omvat het projectplan de aanleg van een 900 meter lange, 60 meter brede en 12 meter hoge grondwal in Vlietland.

Over het voornemen om in Vlietland een recreatiepark aan te leggen wordt al jaren gesteggeld door de projectontwikkelaar, de politiek en verscheidene tegenstanders. DLR heeft de ontheffingsverzoeken in mei ingetrokken, maar het plan voor het recreatiewoningenpark is niet van de baan. “Wij zijn tegen de massale bouw van recreatievilla’s, en wij zijn alert op de naleving van de wet, op bescherming van fauna en flora en op een verkeerde voorstelling van zaken”, stelt Groen. “Zo doet DLR het voorkomen dat de bomen in slechte staat verkeren en dat die wel weg kunnen. Dat is pertinent onjuist. Uit een inventarisatie door een gecertificeerd bureau blijkt dat het overgrote deel van de bomen het behouden waard is.” De Bomenbond Rijnland meent ook dat door DLR voorgestelde compensatiemaatregelen voor verdwenen verblijfs- en fourageergebied van vleermuizen en roofvogels onvoldoende zijn.

Kaalslag
DLR schrijft volgens de Bomenbond dat het gebied geen hoge natuurwaarde heeft. De Bomenbond ziet die wel degelijk: “Die zit hem vooral in de aanwezigheid van grote en oude bomen en van aaneengesloten bos. De functie die de huidige bomen vervullen, is voor de dieren die daarvan gebruik maken niet te vervangen door tijdelijk bomen in bakken te plaatsen, hier en daar jonge boompjes te planten en nestkasten aan te brengen.” De Bomenbond hekelt ook het afgraven van grond en het aanvoeren van een gigantische hoeveelheid vervuilde grond van elders om de grondwal op te trekken. “Het is één grote kaalslag voor jaren en het is een rampscenario”, zo vindt de Bomenbond Rijnland.

Duurzaamheid Economie Leiden Leiderdorp Maatschappij Politiek Regio Voorschoten Dutch Lake Residence - Vlietland


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×