Demonstratie voor een groen Vlietland in maart dit jaar. (Archieffoto: Chris de Waard)

Massale bomenkap Vlietland voorlopig van de baan

De kap van 2.800 bomen in natuur- en recreatiegebied Vlietland is voorlopig van de baan. Dat bleek tijdens een zitting van de Bezwarencommissie Zuid-Holland die donderdag werd gehouden in het Provinciehuis in Den Haag.

In de hoorzitting boog de commissie zich over het verzoek van de Bomenbond Rijnland. Die wil openbaarmaking van stukken die ontwikkelaar Dutch Lake Residence (DLR) heeft ingediend voor de aanleg van 222 recreatiewoningen en twee tien meter hoge, zestig meter brede en in totaal negenhonderd meter lange grondwallen in Vlietland. DLR maakte bezwaar tegen die openbaarmaking. De stukken zouden onvolledige en deels onjuiste informatie bevatten, waardoor een verkeerd beeld zou ontstaan rond twee ontheffingsaanvragen in het kader van de Wet natuurbescherming.

Eduard Groen van de Bomenbond Rijnland vertelt dat de aanleg van twee grondwallen in Vlietland voorlopig van de baan is. En daarmee ook de massale bomenkap die daarvoor nodig was.

Tijdens de zitting werd duidelijk dat DLR de aanvragen heeft ingetrokken. Het bedrijf betoogde dat openbaarmaking daarom ook geen doel meer dient en moet worden afgewezen. De ontwikkelaar wil zelfs dat de Omgevingsdienst Haaglanden, waar de stukken zijn ingediend, ze vernietigd. Dat gaat niet gebeuren, want dat mag niet nu er al een verzoek loopt om ze openbaar te maken. Eerder besloot de provincie Zuid-Holland om de stukken wel openbaar te maken.

Feestje
De Bomenbond Rijnland wil de onderzoeken nog steeds hebben, omdat er mogelijk informatie in staat die gebruikt kan worden om de aanleg van de grondwallen en de huisjes te voorkomen. DLR gaat te zijner tijd een nieuwe aanvraag indienen, met daarbij nieuwe rapporten die worden gemaakt door een ander bureau. Zo’n aanvraag kan echter nog wel vijf tot tien jaar op zich laten wachten. Reden voor de Bomenbond Rijnland om een voorzichtig feestje te vieren, omdat de bijna drieduizend bomen voorlopig dus blijven staan.

Ingetrokken
Behalve het nieuws dat DLR de bij de Omgevingsdienst Haaglanden ingediende ontheffingsaanvraag voor de grondwallen heeft ingetrokken, werd donderdag duidelijk dat DLR ook de ontheffingsaanvraag voor het recreatiepark drie dagen voor de hoorzitting heeft ingetrokken. Daarmee zouden volgens DLR alle gedane ecologische onderzoeken en opgestelde activiteitenplannen die bij de ontheffingsaanvragen bij de Omgevingsdienst Haaglanden zijn ingediend hun relevantie hebben verloren en zouden om die reden niet openbaar gemaakt hoeven te worden.

Vleermuizen
De Bomenbond Rijnland heeft tijdens de hoorzitting dus aangegeven het openbaarheidsverzoek te handhaven. “Wij hebben betoogd dat het voor ons relevant blijft om de door DLR bij de Omgevingsdienst Haaglanden ingediende stukken te ontvangen, waaronder de door onafhankelijke bureaus uitgevoerde ecologische onderzoeken naar onder andere vleermuizen, vogels en zoogdieren in het gebied”, zegt Eduard Groen van de Bomenbond Rijnland. Hij wil verder inzage in de bomen-inventarisatie en de daarop gebaseerde activiteitenplannen.

Groen: “De door onafhankelijke experts opgestelde rapporten, die door DLR zelf bij de ontheffingsverzoeken zijn ingediend voor de twee ontheffingsaanvragen, achten wij wel degelijk relevant, ook al is nu bekend geworden dat de projectontwikkelaar de ontheffingsverzoeken heeft ingetrokken. Wij willen nieuwe ecologische onderzoeken en activiteitenplannen die bij een nieuw ontheffingsverzoek worden ingediend kunnen vergelijken met de eerder ingediende stukken.”

De bezwarencommissie zal naar verwachting over drie weken advies uitbrengen aan Gedeputeerde Staten.

Duurzaamheid Leiden Regio Voorschoten Dutch Lake Residence - Vlietland


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×