Het is de gemeente niet gelukt om de kadernota voor vier jaar financieel sluitend te krijgen. (Foto: Pim van Delft)

Gemeenteraad Leiderdorp stelt kadernota vast maar de zorgen over 'ravijnjaar' 2026 groeien

De gemeenteraad van Leiderdorp heeft de Kadernota 2024-2027 vastgesteld. De financiële kadernota vormt de voorbereiding op de begroting die in november wordt voorgelegd aan de raad. Het is de gemeente niet gelukt om de kadernota voor vier jaar financieel sluitend te krijgen. Vanwege het verlagen van de uitkering uit het Gemeentefonds per 2026, worden er sterk oplopende tekorten verwacht.

Het Gemeentefonds gaat met ingang van 2026 op de schop en dat betekent voor alle gemeenten dat er minder geld vanuit het Rijk komt. Gemeenten zijn voor zo’n tachtig procent van hun inkomsten afhankelijk van dit Gemeentefonds. Het Rijk is vooralsnog van plan om drie miljard van het fonds af te halen. Voor Leiderdorp levert dit een nadeel op van ruim vier miljoen euro. Meerdere raadsleden spraken daarom over het ‘ravijnjaar’ 2026.

Leiderdorp is zeker niet de enige gemeente met dit probleem. Wethouder Binnendijk (financiën) verwacht daarom dat het Rijk de gemeentes tegemoet zal gaan komen, maar hoe hoog dat bedrag gaat worden, is nog de vraag.

VVD-fractievoorzitter Frank van Noort stoort zich aan het optimisme dat het college nog geen half jaar geleden aan de dag legde, terwijl er nu bezuinigingen dreigen.

D66-fractievoorzitter Prachee van Brandenburg legt onder andere uit waarom haar partij de verlichting van de woonlasten die eerder werd doorgevoerd nu weer terugdraait.

Fractievoorzitter Olaf Mc Daniel van PvdA-GroenLinks hoopt dat de bezuinigingen mee zullen vallen als het Rijk alsnog met meer geld over de brug komt.

Bezuinigen
De gemeenteraad houdt wel rekening met de noodzaak om te bezuinigen. Waarop, wordt bij het vaststellen van de begroting in november duidelijk. “We gaan samen met de raad nadenken over hoe we dit gaan aanpakken, we moeten een hele grote verzameling maken met allerlei posten waarop we zouden kunnen bezuinigen. Deze plannen worden uiteindelijk aan de raad voorgelegd in de kadernota van volgend jaar”, zegt Binnendijk die niet kan uitsluiten dat nieuwe bezuinigingsmaatregelen pijn gaan doen binnen de samenleving.

In zijn betoog benadrukte de wethouder dat Leiderdorp de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zal blijven steunen in de gesprekken over meer geld die de VNG met het Rijk voert. ”Als wij allerlei extra taken krijgen van het Rijk, moet daar ook voor betaald worden. De VNG heeft daar een duidelijk en hard standpunt over.”

Woonlasten
Voor Leiderdorp zijn onder andere de oplopende kosten voor de Jeugdzorg een probleem. Vanaf 2026 lukt het niet meer om deze kosten op te vangen uit de ‘reserves Sociaal Domein’ en zullen de lasten structureel gaan toenemen. Daarnaast wordt de beperking voor gemeentelijke woonlasten die eerder als lastenverlichting werd doorgevoerd stapsgewijs teruggedraaid. Een amendement van de VVD over dit onderwerp werd unaniem gesteund door de raad.

VVD-raadslid Niels Ververs: ”Nu onze inwoners nog steeds te maken hebben met gestegen kosten van levensonderhoud, lijkt het ons wel passend en verantwoord om de tegemoetkoming op de woonlasten stapsgewijs terug te draaien en dit niet in een keer te doen.”

De gemeente Leiderdorp heeft net als veel andere gemeenten te maken met een personeelstekort dat ervoor zorgt dat niet alle dossiers kunnen worden opgepakt. Hoewel er ook nu al regelmatig externen worden ingehuurd door de gemeente, wil de raad dat de zoektocht naar personeel wel wordt voortgezet. CDA-fractievoorzitter Medea Hempen: ”We willen het college vragen om wel door te blijven pakken op grote dossiers zoals de woningbouw, verkeer, duurzaamheid en biodiversiteit en er ook niet voor te schromen om voor deze dossiers extra personeel aan te trekken. Het zou jammer zijn als woningbouwprojecten blijven liggen vanwege een personeelstekort.”

Dat de gemeente voor een flinke uitdaging staat, komt ook deels doordat Leiderdorp enkele jaren geleden al voor anderhalf miljoen euro heeft bezuinigd. “Toen was ik ook al wethouder van financiën. De maatregelen die we toen namen waren nog relatief makkelijk. De moeilijkheidsgraad gaat nu echt wel omhoog”, zo waarschuwt de wethouder.

Economie Leiderdorp Nieuws Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×