De coalitiepartijen zijn positief gestemd over de kadernota, maar roepen het college wel nadrukkelijk op tot actie. (Foto: Pim van Delft)

Gemeenteraad Wassenaar akkoord met kadernota

De gemeenteraad van Wassenaar heeft de Kadernota 2024-2027 dinsdagavond vastgesteld. Die kadernota vormt het uitgangspunt voor de meerjarenbegroting 2024-2027. In de kadernota stelde het college al voor om de ozb in de periode 2024-2025 niet te verhogen en dat is naar tevredenheid van de raadsleden. Eind vorig jaar viel het college in Wassenaar nog over een voorgenomen forse stijging van de ozb.

CDA-fractievoorzitter Saskia Ettema: ”Het is niet nodig om inwoners extra te belasten. Deze kadernota laat zien dat de plannen uit het coalitieakkoord en ook projecten die al beleid waren, haalbaar zijn en uitgevoerd kunnen worden zonder verhoging van kosten voor inwoners.’”

De grootste financiële opgave voor de komende jaren ligt in het centrum. “Hoe houden we winkels aantrekkelijk, hoe voorkomen we leegstand, hoe zorgen we ervoor dat het levendig en gezellig blijft zodat onze dorpskern het sociale hart van Wassenaar blijft”, vertelde wethouder Laurens van Doeveren eerder aan Sleutelstad.

De coalitiepartijen zijn positief gestemd over de Kadernota 2024-2027, maar roepen het college wel nadrukkelijk op tot actie. ”Het college moet de mouwen opstropen en onverminderd aan de slag samen met de raad en de Wassenaarders”, sprak VVD-fractievoorzitter Gerbrand Nijman.

Dorpscentrum
De oppositiepartijen Hart voor Wassenaar en Lokaal Wassenaar stemden tegen de kadernota. Over de kosten voor de vernieuwing van het dorpscentrum ontstonden verschillende interpretaties tussen de coalitie en de oppositie. Wethouder van Doeveren gaf in zijn bijdrage aan dat de beschreven 3,8 miljoen euro die in de kadernota is opgenomen, bovenop een eerdere investering van twee miljoen euro komen. De oppositiepartijen waren in de veronderstelling dat 3,8 miljoen euro het totale bedrag zou zijn.

Hart voor Wassenaar diende daarom een amendement in om het bedrag uit de kadernota te halen. ”We dachten dat we een plan konden realiseren voor 3,8 miljoen, zo wordt het gepresenteerd, maar dat blijkt niet waar te zijn. Het blijkt een plan te zijn waarvan twee miljoen al is uitgegeven en waarvoor nu nog eens 3,8 miljoen extra nodig is om het plan compleet te maken,” sprak Hart voor Wassenaar-fractievoorzitter Henri Hendricks. ”Wij zijn niet tegen een goed centrumplan, wij zijn tegen dit centrumplan.” Het amendement werd met elf stemmen tegen verworpen door de gemeenteraad.

Van Doeveren vroeg de raad om hem wel even tijd te geven voor zijn plan. ”De werkelijkheid is dat wij nu keihard aan het werk zijn om ondernemers en pandeigenaren te vragen een bijdrage te leveren. Op basis van de huidige prijsactualisatie kost het plan in totaal 5,8 miljoen euro. We zijn met heel veel partijen aan het kijken of we daar wat aan kunnen doen. We kijken ook niet alleen naar de kosten, maar ook naar wat het voor Wassenaar gaat betekenen.”

Politiek Wassenaar


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×