Voorzitter Jos Gerrese van 'Kunst in de Heemtuin'. (Foto: Robbert van Cleef)

Beeldenexpositie opnieuw vernield: 'Misschien moeten we wel stoppen’

Als er nog een keer kunstwerken vernield worden bij de beeldententoonstelling in de Leiderdorpse Heemtuin dan zal de expositie na vijftien jaar noodgedwongen moeten stoppen. Dat zegt organisator van ‘Kunst in de Heemtuin’ nadat afgelopen weekend opnieuw drie beelden werden vernield.

Het herstellen van de beelden drukt namelijk behoorlijk op het budget van de organisatie. Vorig jaar waren er ook al vernielingen, maar nu zijn het er al drie in de eerste maand van de expositie. “Kijk, dit beeld stond eerst ergens anders”, zegt Jos Gerrese van beeldententoonstelling in de heemtuin. “Het kleine beeldje wat in de vrouwfiguur stond, was weg, en moest dus opnieuw gemaakt worden. We hebben het nu op een iets minder toegankelijke plek gezet, maar hij staat hier eigenlijk ook nog mooier.”


Jos Gerrese in gesprek met Robbert van Cleef over de vernielingen.

In een ander deel van de heemtuin hebben de vandalen een aantal stoelen en een zonnebed uit de tentoonstelling op elkaar gestapeld. Daarbij is met name het houten zonnebed flink beschadigd. “Voor ons is de maat nu wel vol”, zegt Gerrese. “Het doet emotioneel wat met je, maar daarnaast is het ook een flinke kostenpost als die je beelden moet herstellen. Het is wel verzekerd, maar met een hoog eigen risico dus onze middelen raken op.”

Einde
Een reservepot heeft de organisatie niet echt, en dus zou een volgende vernieling weleens het einde van de beeldententoonstelling voor dit jaar kunnen betekenen. “Volgend jaar zien we dan wel weer verder, maar het wordt er zo ook niet leuker op om het te organiseren.”

Volgens Gerrese heeft de zaak de aandacht van de gemeente Leiderdorp. “Ik heb voorgesteld dat we een garantiefonds voor dat hoge eigen risico maken. Want de tuin is van de gemeente en die is verantwoordelijk voor de veiligheid hier.” De gemeente Leiderdorp kon dinsdag nog niet reageren.


Aangebrachte schade. (Foto: Robbert van Cleef)

Cultuur Leiderdorp Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×