De Peukmeuk in 2021 (Foto: Chris de Waard)

Zaterdag grote opschoonactie sigarettenpeuken in Leiden

De vrijwilligers van de Grachtwacht gaan aanstaande zaterdag weer peuken rapen. Voor de derde keer organiseert het burgerinitiatief de ‘Peukmeuk’ in Leiden. De actie heeft tot doel straten en grachten zoveel mogelijk te ontdoen van sigarettenpeuken.

Leiden is niet de enige stad waar peuken geraapt en opgevist worden. Dit jaar wordt de actie gelijktijdig gehouden in zeventig steden over de hele wereld. De actie is een bewustwordingscampagne van het Plastic Peuken Collectief, een actiegroep die strijdt voor een verbod op het gebruik van plastic filters in sigaretten. Die zijn schadelijk voor het milieu door de gifstoffen die erin ophopen door het roken. Ook valt het plastic uiteen in microplastics en die zijn vrijwel onmogelijk op te ruimen.

Vorig jaar werden er in Leiden ruim 13.000 sigarettenpeuken opgeruimd. Mensen die dit jaar willen meehelpen kunnen zich aanmelden via het aanmeldformulier van de Grachtwacht. Er wordt om 11.00 uur verzameld op de Marebrug.  De organisatie zorgt na afloop voor een bagel en wat te drinken. Mensen die willen meehelpen kunnen zich tot 30 juni 18.00 uur aanmelden.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×