De gemeente gaat ervanuit dat de aanleg van het tracédeel Plesmanlaan van de Leidse Ring Noord in 2024 alsnog kan starten. (Foto: Robbert Beurse)

Leiden steekt extra miljoenen in Leidse Ring Noord

Zoals eind mei al bekend werd, valt de aanleg van de Leidse Ring Noord een stuk duurder uit dan waarop en waarmee de gemeenten Leiden en Leiderdorp eerder hadden gerekend. De Leidse wethouder Ashly North heeft de gemeenteraad dan ook om extra krediet gevraagd om de gepauzeerde aanbesteding van de rondweg zo snel mogelijk te kunnen hervatten.

Voor de bedragen waarmee marktpartijen eerder werd gevraagd een inschrijving te doen, bleek niemand geïnteresseerd te zijn in de megaklus. Als de raad volgende week donderdag instemt, en daar heeft het alle schijn van, dan hoopt North dat de aanbesteding eind dit jaar alsnog kan worden afgerond. “En dan kunnen we in 2024 beginnen bij de Plesmanlaan, maar dat is wel een forse vertraging, want eigenlijk zouden we al begonnen zijn.”

Wethouder Ashly North over de vertraging en oplopende kosten bij de aanleg van de Leidse Ring Noord.

Hoeveel extra geld Leiden over heeft voor de aanleg van de weg rond Leiden en Leiderdorp is geheim. Het zou de onderhandelingspositie van de gemeente schaden als aannemers weten hoeveel de gemeente er nog bij wil leggen. Na afronding van de aanbesteding worden die bedragen alsnog bekend, maar nu al is duidelijk dat het om miljoenen gaat.

Onder andere de oorlog in Oekraïne zorgt voor sterk oplopende kosten. Maar ook strengere stikstofregels spelen de Leidse Ring Noord parten. De regels zijn aangescherpt, waardoor de stikstofuitstoot van de weg niet alleen nul moet zijn tijdens het gebruik, maar ook tijdens de bouw. “Dat betekent dat we met ander materieel moeten werken en ook dat we voor sommige werkzaamheden langer de tijd moeten namen om de uitstoot de spreiden.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Politiek Leidse Ring Noord


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×