Om 12.00 uur werd er gedemonstreerd voor het stadhuis van Leiden. (Video: Idse Bos, foto's: Maxime Kok)

Demonstranten vragen gemeente Leiden om klimaatnoodtoestand uit te roepen

Extinction Rebellion en Grootouders voor het Klimaat demonstreerden maandagmiddag bij het stadhuis van Leiden. Zij willen dat de gemeente de klimaatnoodtoestand uitroept. Middels een die-in en toespraak vragen de groepen aandacht voor de problemen van klimaatverandering.

Bij het luiden van de sirenes op maandagmiddag, de eerste maandag van de maand, lagen er tal van mensen op de grond op het Stadhuisplein in Leiden. Met 75 mensen hielden zij om 12.00 uur een die-in. Sinds een paar maanden wordt er elke eerste maandag van de maand gedemonstreerd op verschillende plekken in Leiden tijdens het luiden van het ‘Klimaatalarm‘, zoals actiegroepen het zijn gaan noemen.

Leiden zou niet de eerste gemeente zijn die deze noodtoestand uitroept. Grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Utrecht gaan Leiden al voor en hebben de klimaat-noodtoestand al uitgeroepen. “Wat dit zegt, is dat de gemeente aangeeft dat de klimaatcrisis de hoogste prioriteit krijgt”, aldus Amrit Dirks van Extinction Rebellion Leiden. Zij gaf een toespraak tijdens de die-in en sprak over het belang van het uitroepen van de noodtoestand. “Duurzaamheid binnen de gemeente en bewoners helpen met het beschermen tegen extreem weer zijn twee voorbeelden waarmee de gemeente kan helpen.” Het uitroepen van de noodtoestand is volgens de actievoerders een belofte om de klimaatcrisis prioriteit te geven en om daar bij plannen voor de stad rekening mee te houden.

Bij het protest valt op dat veel actievoerders van een oudere generatie zijn. Dit komt doordat de protestactie samen met Grootouders voor het Klimaat wordt georganiseerd. “Wij voelen ons schuldig”, zegt Gaby Doxiadis namens Grootouders voor het Klimaat. “Wij hebben die lessen niet geleerd en wij hadden het beter moeten doen. Wij doen het nu ook echt helemaal voor de jongere generaties.” Deze groep zet zich net als Extinction Rebellion in om de klimaatcrisis aan te kaarten, zoals bij de dag van de urgentie op 24 juni. Dirks benoemt naast de inzet van de grootouders ook nog een andere reden waarom er vooral ouderen bij zijn: “Dat komt ook wel doordat er op maandag om 12.00 uur veel jongere mensen aan het werk zijn.”

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×